Др Ивана Митровић први лауреат награде ПКС с УНС-а

НОВИ САД: Др Ивана Митровић, научна сарадница на Катедри за биотехнологију и фармацеутско инжењерство Технолошког факултета Нови Сад, Универзитета у Новом Саду, добитница је престижне награде Привредне коморе Србије за најбољу докторску дисертацију која има апликативну улогу у унапређењу привредног амбијента Републике Србије и повезивању науке и привреде.
i
Фото: uns.ac.rs

Еминентни чланови жирија Привредне коморе Србије коју чине највећи стручњаци из наше земље доделили су ово признање др Ивани Митровић за докторску дисертацију под називом „Оптимизација биосинтезе антагониста складишних патогена јабуке применом Streptomuces hygroscopicus“.

Један од основних критеријума за доделу награда при оцењивању радова био је применљивост у привреди, са акцентом на економичност датог решења.

Научница сарадница, др Ивана Митровић ангажована је на студијском програму Биотехнологија на Технолошком факултету Нови Сад где се већ неколико година бави истраживањима из области развоја технологије за производњу биопестицида. Кроз докторску дисертацију развијен је биотехнолошки поступак производње ових високовредних производа, до нивоа лабораторијских биореактора укупних запремина 3 и 7 литара. На овај начин развијена је основа за даљи сцале-уп, увећење размера овог производног поступка преко пилот до индустријских размера односно, постављено је идејно решење за потенцијалне инвеститоре. Такође, током планирања и реализације истраживања из оквира поменуте докторске дисертације размишљало се на друштвено-одговоран начин што се пре свега односи на заштиту животне средине и смањење укупних  трошкова производње.

Привредна комора Србије (ПКС) доделила је годишње награде за најбоље докторске дисертације у школској 2017/2018. години и награђено је 11 дисертација са оригиналним научним доприносом и великим могућностима  примене у привреди. Свечаност уручења награда уприличена је у Клубу посланика у Београду, 29. новембра 2019. године. Плакете и награде уручили су министар просвете Младен Шарчевић, директор сектора ПКС Милош Јелић и као представник жирија професор Економског факултета Универзитета у Београду Драган Ђуричин.

Фото: Jovana Grahovac, Ivana Mitrović i Biljana Pajin/uns.ac.rs

Заједно са др Иваном Митровић, свечаној церемонији су присуствовали и проф. др Јована Граховац, ментор рада и проф. др Биљана Пајин, деканица Технолошког факултета Нови Сад.

Привредна комора Србије више од 50 година уручује награде најбољим докторским дисертацијама међутим, ова награда се до пре две године додељивала само докторским дисертацијама одбрањеним на Универзитету у Београду. Тек од пре две године ова награда се подиже са градског на национални ниво, тако да је награда за најбољу докторску дисертацију др Иване Митровић прва са Технолошког факултета Нови Сад, али и прва за докторску дисертацију одбрањену на Универзитету у Новом Саду.

Сматрам да улагање у науку представља најбољу инвестицију у будућност наше земље јер без науке нема ни боље привреде, ни боље индустрије па самим тим ни напретка. Срећна сам што је ова престижна награда по први пут отишла у Нови Сад. Користим прилику да се још једном захвалим ПКС на овом признању које ће свакако бити додатни подстрек у даљем развоју моје научне каријере. Драго ми је да могу на овај начин да промовишем Технолошки факултет Нови Сад и наш Универзитет, навела је лауреаткиња, др Ивана Митровић.

Jelena
02.12.2019 • 20:57
Bravo Ivo ti si ponosna sam na tebe PRIJO :-*
EUR/RSD 117.3179
Најновије вести