Од недеље Сајам књига, Изложба уметности и Сајам образовања У Новом Саду

НОВИ САД: На Новосадском сајму је одржана конференција за новинаре на којој су покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научно-истраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и заменик покрајинског секретара за прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Милан Ковачевић предочили активности секретаријата током наредних сајамских манифестација.
s
Фото: vojvodina.gov.rs

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић учествовала је на Конференцији за новинаре у Свечаном салону Новосадског сајма поводом Сајма књига, Изложбе уметности и Сајма образовања, и том је приликом најавила активности Секретаријата, институција и удружења којима Секретаријат пружа подршку на поменутим манифестацијама.

Милошевићева је истакла да Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама традиционално учествује на манифестацијама у организацији Новосадског сајма, захваљујући чињеници да је оснивач 12 културних установа од општег значаја за АП Војводину, као и завода за културу националних мањина у Војводини. Све те институције имају значајну издавачку делатност, а кад им се придода и издавање књига „Форума“ и медијских кућа којима су оснивачи национални савети националних мањина, добија се завидан број издања које помаже ресорни секретаријат.

Драгана Милошевић је најавила прославу значајних јубилеја – 75 година од победе над фашизмом и 100 година од обнове Патријаршије Српске православне цркве у Сремским Карловцима, чије обележавање, медијско праћење и публицистичку продукцију помаже Секретаријат.

На крају свога излагања Милошевићева је истакла подршку пројекту „Проговори да видим ко си!“, за развијање језичке културе младих, као и Првом фестивалу ћириличних брендова, чиме се наставља успешна сарадња Секретаријата и удружења у сфери културе.

Сајам књига и Изложба уметности „Арт експо“ одржавају се од уторка, 3. марта, до понедељка, 9. марта 2020. године.

Међународни сајам образовања „Путокази”, који се одржава 15. пут, почиње у среду, 4. марта, и траје до четвртка, 5. марта 2020, речено је на конференцији за новинаре на Новосадском сајму.

Циљ ове сајамске манифестације јесте промоција образовања за све узрасте и афирмација доживотног учења. Очекује се 150 излагача из 13 земаља и близу 35.000 посетилаца.

Према речима покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зорана Милошевића, на Сајму учествују свих 14 факултета Универзитета у Новом Саду и три научна института.

Ове године Учитељски факултет на мађарском наставном језику први пут наступа у својству правног лица, и као такав равноправан је са осталих 13 факултета Универзитета у Новом Саду. То је сада факултет који може организовати докторске студије, као и све друге акредитоване високошколске установе. Нама је то важно, јер представља истински квалитет образовања, рекао је секретар Милошевић и додао да је сама природа високог образовања садржана у интернационализацији, дигитализацији и повезивању науке са привредом.

Говорећи о гостима овогодишњег Сајма „Путокази”, секретар је подсетио на повезаност Републике Србије и Републике Српске, утемељену споразумом из 2005. године, који пре свега подразумева узајамно признавање диплома.
Присуство представника Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво, као и Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске, значи да морамо радити на квалитету. Наша обавеза је да једни друге подржавамо, у смислу усаглашавања квалитета високог образовања, нагласио је Милошевић.

Тим поводом он је изразио задовољство због присуства студената Економског факултета, Одељења у Бујановцу, као и представника образовних установа руског града Нижњег Новгорода, чиме је Нови Сад постао место сусретања људи и идеја.

Учешће на Сајму, који је првенствено намењен ученицима завршних разреда основних и средњих школа, узеће више од 70 образовних иституција из земље и иностранства. Најављен је долазак представника факултета и високих школа из Хрватске, Словачке, Словеније, Италије, Француске и Канаде.

Заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Милан Ковачевић представио је активности ресорног секретаријата на предстојећој манифестацији „Путокази“. Секретаријат је учесник Сајма образовања од самог почетка – 2004. године.

Избор будућег занимања један је од најважнијих избора у животу. Имајући у виду да већини породица данас сваки непланирани трошак представља терет, Покрајински секретаријат за образовање четврту годину заредом – путем наменског конкурса – финансијски подупире долазак средњошколаца на Сајам образовања. Ове године пријавило се 66 средњих школа са територије АП Војводине, а за превоз ученика и наставника издвојено је три милиона динара. Захваљујући овом конкурсу од 2017. године помогли смо долазак 17.000 ђака, изјавио је Ковачевић.

Ресорни секретаријат представиће се посетиоцима, заједно с Педагошким заводом Војводине, на штанду у хали Новосадског сајма, где ће сви заинтересовани моћи ближе да се упознају не само с текућим активностима већ и с будућим плановима двеју институција.

Ковачевић је најавио наградну игру, у којој ће Новосадски сајам поклонити један рачунар. Представници Секретаријата ће на штанду прикупљати пријаве школа, а све образовно-васпитне установе позивају се да се пријаве у што већем броју.

EUR/RSD 117.5741
Најновије вести