Двојица Срба преминула од заразе Ковидом-19 у Британији

На основу података свештенства Српске православне цркве у Великој Британији, од последица заразе коронавирусом преминула су двојица српских држављана.
London bolnica/Fonet/AP
Фото: FoNet

Деведесетседмогодишњи држављанин Србије преминуо је од последица заразе у Бирмингему јавља РТС.

И чланови његове породице такође су заражени и налазе се у карантину.

У Лондону је преминуо мушкарац у педесетим годинама. Свештенство истиче да је реч о хроничном болеснику, пренео је РТС.

Медији у Србији пренели су вест британских медија да је четвртина лекара у тој земљи или у самоизолацији или на боловању.

Ту изјаву дао је за британски лист Индипендент председник Kраљевског колеџа клиничких лекара Антони Годард.

То удружење броји 37.000 чланова и окупља специјалисте клиничке медицине из тридесет области, али не и хирурге и лекаре у хитној помоћи.

У разговору за РТС, портпаролка удружења Хана Перлин истакла је да удружење није обавило никакво испитивање свог чланства и да је изјава председника "његова лична процена, донета на основу разговора са колегама и пријатељима".

Четворица лекара преминула од Ковида-19 

До сада су у Великој Британији од коронавируса преминула четворица лекара.

Последњи, 68-годишњи Британац нигеријског порекла др Алфа Саду радио је повремено и после пензионисања. Одбио је да оде у болницу пошто је приметио симптоме како "не би заузео кревет ономе коме је потребнији".

Породица преминулог болничара Томаса Харвија оптужила је државно здравство да је одговорно за његову смрт, јер је од заштитне опреме имао само рукавице.

Професор Алан Kосфорд из Института за јавно здравље Енглеске истиче да су здравствени радници изузетно незадовољни брзином тестирања.

Циљ владе је да се дневно обави 25.000 тестова. Тренутно се дневно спроведе њих 13.000.

Британска влада саопштава да је до сада тестирано само две хиљаде од пола милиона лекара и медицинских радника у Уједињеном Kраљевству.

Опозициони лабуристи оптужују владу да нема јасан план тестирања заражених.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести