ЕКСПАНЗИЈА ТУРИЗМА У ИВАЊИЧКИМ СЕЛИМА: На пропланцима Голије, Јавора и Мучња ове летње сезоне у миру и нетакнутој природи уживало преко 30.000 људи

Ивањица - Зачетник сеоског туризма на подручју бивше Југославије је општина Ивањица, и то засеок Маће који је први отворио врата уристима давне 1972.године. Данас ,становници ивањичког краја подно планина Голија, Мучањ и Јавор баве се туризмом на селу, чувајући традицију, алии пратећи потребе савременог госта који након егзотичних дестинација желе да свој одмор проведу у миру и тишини, окружени нетакнутом природом.
њ
Фото: Рина

Домаћини који се баве сеоским туризмом у својој понуди , поред смештаја и здраве органске хране гостима стављају на располагање све оно што их очекује на селу, од бербе малина до кошења. Са друге стране, они који се баве туризмом на селу, уозбиљили су своју понуду коју нуде и хотели са више звездица, односно да та понуда поред апартманског смештаја обухвата базен, спа, сауне , као и пун пансион , односно доручак, ручак и вечера са традиционалним српским специјалитетима, каже Милоје Остојић из ТО општине Ивањица.

- Данас у Катиће долазе гости из свих крајева Србије , али и Европе како би на 1000 метара надморске висине удахнули свеж ваздух на чувеној ружи ветрова и свој бег од стреса пронашли управо овде“, каже Милоје Остојић и додаје да је све више младих брачних парова који су на време препознали туристичке потенцијале.

Фото: Рина

Ове летње сезоне очекује се да ће у ивањичком крају одмарати око 30 хиљада гостију, а с обзиром да има и доста непријављених и нерегистрованих гостију, та бројка може бити само већа.

Туризам се из топлијих крајева сели у планине,а Ивањица има огромне потенцијале за развој туризма. Категоризација нових домаћинстава обавља се сваки дан и за сада су овде лета итекако интересантнија него зиме које су сурове. Не можемо за сада парирати Бугарској и Копаонику, али је у плану развијање у том смеру да једног дана постанемо и зимски туристички центар, каже Остојић.

Приликом доласка у ивањички крај, гости прво морају проверити да ли је сеоско домаћинство где су одлучили да бораве регистровано како не би доживели непријатности и да са собом понесу лошу слику из овог краја.

- Оно што свакако треба испланирати јесте више дана јер поред Голије и њених села, свакако треба обићи и планине Мучањ и Јавор , богате природним лепотама и историјским знаменитостима , каже Остојић и подсећа да поред бројних сеоских домаћинстава која су отворила врата туристима попут Одвраћенице, постоје и хотели у Кушићима и Катићима који гостима могу пружити савршени одмор.

- Ове летње сезоне очекује се да ће у ивањичком крају одмарати око 30 хиљада гостију, а с обзиром да имамо и доста непријављених и нерегистрованих гостију, та бројка може бити само већа, додаје Остојић.

Фото: Рина

Општина Ивањица и туристичка организација општине Ивањица сеоски туризам поставила је као приоритет. Уређењем путне инфраструктуре у наредној години као и постављањем сигнализације до сваког домаћинства које се бави туризмом на селу, гостима ће лакше стићи до жељене дестинације. Голија, Јавор и Мучањ позиционирали су Ивањицу на туристичку мапу Србије.

- Ове летње сезоне очекује се да ће у ивањичком крају одмарати око 30 хиљада гостију, а с обзиром да имамо и доста непријављених и нерегистрованих гостију, та бројка може бити само већа, додаје Остојић.

Рина

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести