Електрозагађење претња здрављу

Привредна комора Србије и Асоцијација јавно здравље потписали су Споразум о сарадњи на унапређењу здравља запослених. Циљ овог акта јесте подршка на превенцији

 последица стреса и других штетних утицаја на радном месту и очувању здравог радног и образовног амбијента. Председник Скупштине Асоцијације јавно здравље Драган Ковачевић најавио је да ће до краја године бити организована  три симпозијума на тему заштите запослених од зрачења.

Директорка Управе за безбедност и здравље на раду Вера Божић Трефалт најавила је усвајање Правилника о превентивним мерама за безбедан и здрав рад при излагању електромагнетном пољу, указујући на неопходност стручне обуке и сталне едукације, као и мали број стручњака који се баве овом проблематиком.

Одржан је и стручни симпозијум “Утицај и заштита запослених од електромагнетног и других штетних зрачења” како би се указало на неопходност ефикасних решења за велике изазове са којима је суочена модерна цивилизација.- Све већи број научних истраживања потврђује да, у овом тренутку, највећу претњу здрављу представља електрозагађење – невидљиво, подмукло и свуда присутно. Електромагнетна поља и зрачења су свуда око нас и људско тело их апсорбује емитујући електромагнетне таласе.

Информације у мозгу и на нивоу ћелија преносе се електромагентним путем – објаснио је Мирослав Милетић, потпредседник ПКС. – Дуга изложеност комплексном утицају штетних зрачења нарушава енергетску структуру биолошких система. Стручњаци већ година упозоравају на симптоме првих обољења изазваних штетним деловањем зрачења – повећана раздражљивост и нервоза, несаница, главобоља, осећај малаксалости и хроничког умора, анксиозност, склоност депресији. Најпоснија места су она на којима се човек најдуже задржава, а то су кућа или радно место.

Љ. М.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести