ЕПИДЕМИЈА НЕ ЈЕЊАВА До сада од малих богиња оболело 5.710 људи

Према подацима Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, од почетка октобра 2017. године у Србији је регистровано 5.710 оболелих од малих богиња, укључујући и српске енклаве на Косову.
boginje
Фото: Dnevnik.rs

Од ог броја, њих 2.872 лабораторијски је потврђено у Институту Торлак. До сада је у овој епидемији која не јењава ,преминуло 15 особа. Најмлађа оболела особа била је стара 15 дана, а најстарија 71 годину. Највећи број оболелих је у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година. Већина оболелих особа, лак 94 посто, невакцинисана је, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса. Од укупног броја оболелих трећина је била хоспитализована. Од тежих компликација малих богиња регистровано је запаљење мозга код две и упала плућа код 575 оболелих особа.

Подсетимо, епидемија малих богиња на територији Косова и Метохије с већинским српским и неалбанским становништвом пријављена је 23. октобра прошле године, а до 20. јула ове године на овој територији регистровано је 410 оболелих од малих богиња.

Од почетка новембра 2017. епидемије малих богиња пријављене су на територији града Београда, где има чак 1.710 оболелих, Краљева са 255 оболелих, Ниша са 1.235 оболелих и општине Бујановац са 153 оболела, а од почетка децембра 2017. и на територији Смедеревске Паланке (два оболела) и Велике Плане (седам оболелих), Бојник (104 оболела) и Бор (осам оболелих).

Од почетка јануара 2018. епидемије малих богиња пријављене су на територији Новог Сада са 79 оболелих, Лесковца са 347 оболелих, Смедерева са 16 оболелих, у Сурдулици са 210 оболелих, Шапцу са 34 оболела, насељу Меховине на територији општине Владимирци (три оболела) и селу Житни Поток на територији општине Прокупље (девет оболелих). Од почетка фебруара епидемије малих богиња пријављене су на територији општина Тутин (244 оболела), Ваљево (54 оболела), Прешево (76 оболелих), Власотинце (46 оболелих), Нови Пазар (173 оболела), Владичин Хан (33 оболела) и Пожаревац (једанаест оболелих).


Вакцинација даје резултат

Према речима епидемиолога и шефа Одсека за имунизацију и епидемиолошки надзор над респираторним заразним болестима Института за јавно здравље Војводине и координатора за имунизацију Јужнобачког округа доцент др Миољуба Ристића, на основу увида у годишње извештаје о имунизацији на територији АП Војводине, на крају 2017. године, обухват ММР вакцином код предшколске деце био је 78,1 одсто, а деце школског узраста 93,2 одсто.

- Међутим, допунским имунизационим активностима, с којима се започело од новембра 2017, а које и даље трају, повећан је обухват и првом и другом дозом ММР вакцине. Тако је на територији Дома здравља “Нови Сад”, вакцинацијом свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних обвезника, подигнут обухват имунизацијом против морбила и код предшколске деце са 60 одсто на више од 90 процената, а код школске деце са 85 на више од 95 одсто - истиче др Ристић.


Од почетка марта епидемије малих богиња пријављене су на територији  Врања (158 оболелих), Зајечара (15 оболелих), Кикинде (десет оболелих), Ужица (15 оболелих) и општине Уб (12 оболелих).

Од почетка априла епидемија малих богиња пријављена је на територији Прокупља са 21 оболелим. Од почетка маја епидемије малих богиња пријављене су на територији општина Трговиште (13 оболелих) и Параћин (86 оболели).

Породичне епидемије малих богиња пријављене су у Руми (три оболела), Инђији (осам оболелих), Чајетини (два оболела), Косјерићу (два оболела), Крушевцу (три оболела), Деспотовцу (четири оболела), Сјеници (три оболела) и Лозници са четворо оболелих.

У Војводини, случајеви обољевања од малих богиња регистровани су и у Суботици (четири), Руми (два), Сремској Митровици (четири), Инђији (шест), Старој Пазови (шест), Пећинцима (четири), Врбасу (један), Зрењанину (два), Ковину (један), Панчеву (пет) и Сомбору (четири).

Љ. П.

EUR/RSD 117.1743
Најновије вести