еУправа: За 36 сати више од 100.000 грађана се пријавило за вакцину

БЕОГРАД: За 36 сати, од како су грађани почели да се пријављују преко еУправе, више од 100.000 људи исказало је интересовање за вакцинацијом, изјавила је данас министарка за државну управу и локалну самоуправу Марија Обрадовић.
vakcinacija
Фото: vojvodina.gov.rs

Према њеним речима, 30 одсто пријављених није бирало тип вакцине којом би се вакцинисало, а више од 8.000 заинтересованих за вакцинацију је старије од 75 година.

Министарка је данас обишла Канцеларију за ИТ и електронску управу где је проверила како функционише исказивање заинтересованости грађана за вакцинисање против корона вируса, што је нова услуга на порталу еУправа, а пријављивање је почело јуче.

Најављено је да од четвртка, 14. јануара, са радом почиње и контакт центар, преко кога ће такође бити могуће исказати интересовање за вакцинацију, телефоном.

Обрадовић је уверила да систем функционише, као и да је могуће одабрати тип вакцине чију је безбедност, ефикасност и квалитет потврдила Агенција за лекове и медицинска средства, или одабрати жељеног произвођача, чијом вакцином грађани желе да се вакцинишу.

Она је изјавилла да се још једном уверила колико је важно што је направљена оваква врста пријаве на сајту еУправе, саопштило је ресорно Министарство.

"Све то показује суштински значај еУправе, показује да, када је држава спремна и када имате мотив какав је ванкцинација, имате у кратком периоду могућност да држава електонски комуницира са грађанима и то је оно што је суштина реформе државне управе", рекла је Обрадовић.

Директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић упознао је министарку са функциононалношћу нове услуге портала еУправа, која представља први корак у организовању масовне вакцинације становништва, у складу са планом имунизације и приоритетима које је прописао Институт Батут.

Грађани који желе да искажу заинтересованост не морају бити регистровани корисници портала еУправа, већ је довољно да на адреси www.euprava.gov.rs, попуне једноставан упитник, након чега добијају СМС и имејл потврду.

Грађани могу упитник за вакцинацију да попуне и за чланове својих породица, а исказано интересовање се може у сваком тренутку обрисати или изменити.

Министарка је позвала грађане да се у што већем броју пријаве и искажу своју заинтересованост за вакцинацију и најавила припрему пунктова за вакцинацију у Србији.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести