ЕВО КАКО ДА ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ ИМАТЕ НЕКУ НЕПЛАЋЕНУ КАЗНУ КОРАК ПО КОРАК Све до детаља наведено, чак и колико сте дужни

Како бисте избегли непријатне ситуације, пред рецимо путовање или неку значајну куповину у вези са неплаћеним казнама, овде можете пронаћи све информације везане за процес провере.
Policijska kontrola Foto:Dnevnik.rs/A. Erski
Фото: Dnevnik.rs

Све је врло једноставно и са само неколико кликова можете проверити да ли сте на листи дужника.

1. Провера у интернет претраживачу

Како бисте проверили да ли имате неплаћену казну, најпре у интернет у претраживач укуцајте следеће: “Регистар неплаћених новчаних казни и других новчаних износа”, а када приступите сајту онда простим укуцавањем имена, презимена и свог матичног броја (ЈМБГ) ћете добити информацију да ли можда имате неку заосталу неплаћену казну.

Дакле, све неплаћене новчане казне, трошкови поступка и други новчани износи који су изречени правоснажном и извршном одлуком суда или путем коначног и извршног прекршајног налога који нису плаћени у законски остављеном року, уписују се у тај Регистар.

У наставку можете прочитати како да пажљиво, корак по корак, добијете тражену информацију:

Претрага је употребом ћириличног или латиничног писма, без обзира на изабрано писмо портала;

Тачност претраге зависи од исправно унетих података у суду;

Морате унети име и презиме и ЈМБГ, односно назив фирме и ПИБ или број путне исправе за страно лице (користити карактере ћ,ч,ђ,ж,ш);

Поља обележена са звездицом су обавезна поља;

Брисање из Регистра ће се извршити након плаћања свих дугованих износа. Прекршајни суд који је извршио упис ће одмах након евидентирања уплата извршити брисање ваших података из Регистра;

Уколико сте већ платили неки од наведених дугованих износа, са потврдом о извршеном плаћању обратите се Прекршајном суду који је извршио упис ваших података у Регистар.

Фото: Printscreen/Minisatrstvo pravde

2. Фаза судског поступка (уколико је у току)

Ако желите да проверите у којој је фази судски поступак, решење је одлазак на портал правосуђа Србије, на сајту Министарства правде у одељку праћење тока предмета основних и виших судова, укуцајте број свог предмета, јер се на тај начин можете информисати о томе до које је фазе судски поступак стигао.

Ако кажњена особа делимично или потпуно плати дуговани износ или се изречена новчана казна потпуно или делимично замени извршеном казном затвора или радом у јавном интересу, надлежан суд је у складу са Законом о прекршајима обавезан да одмах изврши брисање података, односно упише одговарајућу промену у регистру.

Закон о прекршајима налаже да ако неко има неплаћене казне за одређене прекршаје, неће бити у могућности да добије или обнови нека документа, као што су на пример возачка или саобраћајна дозвола.

Курир.рс

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести