Фестивал оплодње: Завирите уживо у свет стварања живота

БЕОГРАД: Више од 50 лекара из земље и иностранства говориће на Другом фестивал потпомогнуте оплодње, који ће бити одржан 12. и 13. октобра у Београду, о проблему неплодности, али и о донацији ембриона и сурогат мајчинству.
с
Фото: FOTO TANJUG/ FILIP KRAINANIC/ nr

Ове године на Фестивалу потпомогнуте оплодње сви присутни ће моћи да виде и лабораторију уживо и да завире у свет лабораторије стварања новог живота.

"Сви присутни уживо ће моћа да виде како изгледа сперматозоид, како изгледа оплодња јајне ћелије, као и да се упознају са свиме што им је недоступно, односно да виде шта се дешава иза кулиса. Ембриолози ће на лицу места показивати како се дешава оплодња и надамо се да ће то привући велику пажњу", рекла је за Танјуг председница Удружења Шанса за родитељство Сандра Јовановић.

У циљу савладавања свих нејасноћа које се везују за лечење неплодности за парове и појединце биће организоване потпуно бесплатне консултације са стручњацима из свих релевантних области.

Такође, биће преко 30 штандова клиника из земље и иностранства, а биће одржане и панел дискусије и презентације.

"Паровима, али и појединцима који дођу на фестивал важно је да чују друго мишљење. Сви присутни лекари даваће бесплатне консултације, а битно је само да се јаве на време", додала је Јовановићева.

Она је навела и да ће Зид наде, који је прошле године био веома запажен, и ове године бити формиран и оценила да ће овај зид моћи да мотивише све оне који су већ у процесу поступка ВТО, али и оне који још нису започели ову процедуру.

"Поруке са прошлогодишњег Зида наде препуне су емоција, а најупечатљивија порука је ''Боли, много боли''. Са присутнима који желе да оставе поруку или цртеж на Зиду наде радиће психолог уз помоћ кога ће пар или појединац најбоље мћи да покаже своје емоције баш овде", додаје Јовановићева.

Последња, десета, панел дискусија биће посвећена сурогарогату, поступку који закон о лечењу неплодности забрањује.

На дискусији ће бити управо говора око свих дилема које носи ово питање, најављује Јовановићева и каже да је неопходно да сурогат мајчинство буде дозвољено баш зато што постоји велики број жена које живе без материце, које су рођене без материце или им је материца уклоњена из неког здравственог разлога.

 

 

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести