(ФОТО) ЧИК БАЦИ СМЕЋЕ АКО СМЕШ Фото-клопке постављене у Чачку; Лове несавесне и бахате грађане који без пардона остављају отпад у природи

ЧАЧАК: Ниска еколошка свест грађана на територији града Чачка неретко доводи до формирања дивљих депонија, па чак и у насељеним местима.
1
Фото: РИНА

У циљу спречавања ове негативне појаве постављене су фото-клопке које "лове" све насавесне Чачане који неадекватно одлажу смеће и стварају управо те дивље депоније.

- Комуналана милиција која је у саставу Градске управе за инспекцијски надзор у претходном периоду поступала у више од сто предмета када су откривени и санкционисани прекршиоци који су одлагали отпад мимо прописа. Углавном се радило о комуналном отпаду који је настао у домаћинству, шуту, грађевинском отпаду”, рекао је за РИНУ Мирко Вучићевић, комунални милицајац.

Фото: РИНА

Фото-клопке подразумевају камере и савремну опрему постављену на критичним локацијама. Оне се између осталог налазе махом на сеоском подручју, Катрзи, Јежевици, Горњој Горевници, Љубићу, Бресници.

Фото: РИНА

- Углавном се на првом месту радило о бацању смећа, међутим, увидом у документацију открили смо да је било и напуштања животиња, паљења отпада, кретања по зеленим површинама у оквиру парка. Починиоце смо проналазили и на основу пронађене документације, тако да то може да буде и рачун, плаћене путарине, неке отпремнице, свеске, било шта што може да нам укаже на порекло тог отпада. Даље се врши поступак и доказује се лицу да је пронађено лице тог прекршаја”, рекао је Вучићевић.

Попрописане новчане казне за бацање смећа у природу крећу се у распону од 15.000 за физичка лица, до 30.000 за предузетнике и 60.000 динара за правна лица.

Рина

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести