„Фрајле” развеселиле пацијенте на Онкологији у Сремској Каменици

НОВИ САД: Хол Института за онкологију Војводине био је јуче тесан за све пацијенте и запослене који су хтели да присуствују концерту новосадског бенда “Фрајле”.
frajle onkologija
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Пацијенти су певали заједно са девојкама из “Фрајли”, те је уз две гитаре, подршка бенду била и публика, која је тапшала у ритму песама. Концерт је део програма хуманизације болнице, који Институт спороводи већ две године.

До сада су нам у гостима били бројни уметници, музичари, глумци. Био је Војин Ћетковић, била је екипа “Државног посла”... Колико знам, ми смо једина установа у Србији која спроводи овакав програм и покушавамо на тај начин да пацијентима вратимо осмех, казао је директор Института професор др Зоран Радовановић.

Према његовим речима, након оваквих програма, коментари пацијената су увек позитивни. У “Књигу утисака” једна пацијенткиња је написала и да никада у животу није слушала оперског певача, а та прилика јој се указала управо на болничком лечењу.

Време у болници споро пролази, а пацијенти поподне углавном немају активности у вези са лечењем. Уз овакве догађаје им време брже прође. Овога пута смо изабрали бенд “Фрајле” и верујемо да многи пацијенти до сада нису били у прилици да их слушају уживо, навео је др Радовановић и додао како уз помоћ донатора покушавају да обезбеде телевизоре за све болесничке собе.

Девојке из “Фрајли“ рекле су да се увек радо одазивају на хуманитарне концерте, али да то зависи од обавеза које имају. Чак и када раде промоције албума у земљама региона, често то повезују са активностима хуманитарних акција, најчешће оних који помажу оболелима од карцинома дојке, јер је музика потребна и корисна и здравим људима, а камоли болесним.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Музика је благотворна и она лечи. Наш позив је да увесељавамо људе. Драги људи, уживајте, казала је Јелена Буча и позвала публику да заједно с њима пева.

Један од пацијената који је присуствовао концерту, Сава Петљански, каже како је добро што постоје овакви програми.

Претходног дана смо добили позивнице и свака соба је обавештена када је концерт. Добро је да се ово организује, како би се људима мало мисли скренуле с лечења, навео је Петљански, којем је у току пета хемиотерапија након операције, а у борби против болести подржава га породица и бројни пријатељи.

Исти став о значају концерта има и Милана Живић која је оперисала карцином дојке, прошла хемиотерапију и сада је на зрачењу, а каже да се успешно опоравља и да јој супруг, двоје деце, родитељи и остала фамилија много помажу у броби против болести.

Јако је добро што се организују концерти, јер се тако људи мало опусте и не мисле на терапију и проблем које имају. Мислим да и особље ужива у концерту. Добро би било да се дешава и чешће, испричала је Милана и додала како је цео концерт певала с “Фрајлама”.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Дружење “Фрајли” с пацијентима настављено је и након концерта, јер су сви хтели да се фотографишу с њима, а девојке никога нису одбиле.

Директор Института др Радовановић каже како свакога месеца организују догађаје за пацијенте, и најавио, да ће наредног пута бити у прилици да чују квартет, чији концерт организују у сарадњи са Фондацијом “Лаза Костић”.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести