Гњатовић: Антитела зависе од вакцине, имунитет годину дана

БЕОГРАД: Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије каже да ће вредности антитела након примања обе дозе вакцине против Ковида-19 зависити од саме вакцине и имунолошког одговора појединаца и истиче да су добијени добри резултати за све вакцинисане, како Фајзером, тако и Спутњиком В и кинеском вакцином.
korona
Фото: Tanjug/AP

Гњатовић је за РТС рекла да се очекује се да ће имунитет после примања вакцине трајати годину дана, као и да се претпоставља да ће имунитет после добијања кинеске вакцине Синофарм трајати најдуже.

Како је објаснила, кинеска вакцина је по концепту мало другачија и антитела се стварају нешто касније.

Након друге дозе, објашњава она, почиње интензивније стварање антитела, када је Синофармова вакцина у питању.

Према њеним речима, тај спорији имунолошки одговор има предност – а то је безбедност вакцине, и очекује се да одговор траје дуже.

Како наводи, свака лабораторија има своје референтне вредности, а што се тице ИНАП-овог теста вредност је преко 50 до 100 јединица.

"Очекујемо, с обзиром да су то нивои који се стварају и код тешке клиницке слике а за њу смо показали да антитела након такве болести трају месецима, па ево и годину дана, да ће имунитет трајати минимум 6 месеци, а надамо се и много дуже", рекла је Гњатовић.

Каже и да је вакцина "Астразенеке" по концепту слична "Спутњику" и напомиње да је то врло квалитетна вакцина и безбедна са мало пријављених нежељених дејстава: кратке нелагоде на месту убода, кратке грознице, у трајању од пола дана, дан...

Како наводи, у питању је векторска вакцина, информација о синтези С протеина спакована је у врсту безопасног вируса.

Гњатовић каже да ће бити врло сличан одговор и нежељена дејства као код "Спутњика".

"Астразенекина вакцина је регистрована у ЕУ крајем јануара, и код нас се прихвата та регистрација, ако не данас, ових дана почиње вакцинација. Оне које нису регистроване у ЕУ морају се додатно проверавати, као Спутњик и Синофарм", наводи Гњатовић.

Одговарајући на питање колико може да се развуче период између две дозе ако неко има алергијску реакцију, каже да се онда друга доза и не апликује.

Како наводи, ако се развије клиничка слика и оболевање између две дозе, чека се да пацијент оздрави и буде у добром стању да прими другу дозу.

"Што се тиче Астразенекине вакцине, она је спечифицна и код ње се препоручује већи размак између две дозе, између 4 и 12 недеља, код нас ће бити примењен принцип 12 недеља између две дозе колико сам чула, успећемо да вакцинишемо велики број људи са том туром вакцине", рекла је она.

Она је додала да тестирање на антитела може да се обави после прве дозе вакцине, али да је препорука да се грађани тестирају две недеље након друге дозе или касније.

Како је објаснила, тада се ствара пун имунитет и могу се очекивати високе вредности антитела, које ће се можда и након тога још повећавати.

Саветује грађанима да се не опуштају док се не докаже да вакцинисане особе не могу бити преносиоци вируса.

Што се тиче оних који су прележали вирус, Гњатовић подвлачи да сваки ниво антитела значи неку заштиту и да што их има више претпоставља се да ће боље штитити, али напомиње да то није правило.

"Док год се одржавају вредности на том нивоу и уколико не опадају знацајно, није препорука да журе са вакцином, ако вредности нагло падају па са 50 јединица додете на 30 у року од два месеца, препорука је да такве особе приме вакцину", закључила је Гњатовић.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести