Гњатовић: Имунитет после вакцинације до две године

БЕОГРАД: Ефекти вакцине против корона нису трајни, али се претпоставља се да имунитет после вакцинације трајати до две године, каже Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП).
v
Фото: Tanjug/D. Aničić

Она је навела да остаје да се развије трајнија формула вакцине, уколико се ширење епидемије корона вируса.

Гњатовић је за ТВ Пинк рекла да је најважније колико је вакцина безбедна и ефикасна и додала је највероватније да се на тржишту појаве вакцине базиране на примени генетског материјала вируса.

Постоји и неколико кинеских вакцина произведених на класичан начин с умртвљеним вирусом, док су остале вакцине базиране на РНК вирусу, рекла је Гњатовић.

Додала је да је могуће да је вирус корона мутирао више од 12.000 пута и објаснила да вируси стално мутирају у природи и да је то уобичајен процес.

Имамо срећу да овај вирус мутира тако да не изазива значајне промене нити у вирулентности нити у узроковању теже клиничке слике. Углавном се ради о тзв.неутралним мутацијама без ефекта на ширење или симптоме болести, објаснила је Гњатовић.

Додала је да ниједна вакцина у медицини није ефикасна 100 одсто и да свака има нус појаве.

Гњатовић каже да су вакцине против ковида-19 већ резервисане и да за Србију неће бити питање коју вакцину да узме, већ која је доступна, као и да је на регулаториним телима да испитају њену безбедност и ефикасност.

Како каже, Србија је ће узети доступне вакцине, а нема ништа против да то буду и кинеске.

Они су тестирали велики број у трећој клиничкој фази, можда не треба експериментисати са новим вакцинама на новом вирусу, рекла је Гњатовић.

Истакла да приоритет за вакцинацију треба да имају категорије које су константно изложене вирусу,попут здравствених и просветних радника, продаваца...

Поставља се питање да ли и они који имају антитела треба да приме вакцину,мислим да у неком тренутку треба и они да се вакцинишу јер се до колективног имунитета долази само вакцинацијом, навела је Гњатовић.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести