Гојковић: Клинички центар Војводине има сву неопходну опрему

НОВИ САД: Клинички центар Војводине има сву неопходну опрему, изјавио је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић данас и позвао новинаре да не објављују непроверене информације.
klinicki centar vojvodine
Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)
Он је након отварања привремене болнице на Новосадском сајму за смештај лица са лакшом клиничком сликом, новинарима рекао да све 82 здравствене установе у Војводини имају потребну опрему за збрињавање пацијената , да у Војводини ствари функционишу релативно добро и све здравствене установе на територији покрајине имају довољно заштитне опреме, тестова за корона вирус, чији се резултати чекају три, четири сата.
 
На питање о хапшењу новинарке портала нова. рс Ане Лалић из Новог Сада и наводима о ситуацију у Клиничком центру Војводине, Гојковић је рекао да је Клинички центар Војводине на основу текста објављеног на портал нова. рс издао саопштење у складу са Законом о заразним болестима да је кривична одговорност сваког оног ко у време заразе шири информације које нису тачне и проверене и обратио се надлежним институцијама.
 
“Да ли су све медицинске сестре обучене да раде у Корона центру? Не, све сестре не раде у Корона центру, раде сестре у интензивнијм терапијама, полинтензивним терапијама, пулмологији, на инфективној клиници, оне су све обучене. Нећемо да обучавамо некога ко никада није приступио пацијенту у интензивној терапији”, каже Гојковић
 
Навео је да има “безброј лажних вести које круже”.
 
“Новинари ће писати, ми ћемо се бранити како се бранимо, а бранимо се нашим резулатима”, рекао је Гојковић.
 
“Да ли су здравствени радници заржени? Да, у Италији је умрло 62 лекара и лекари се боје али они лече људе, то им је посао. Пустите нас да радимо посао”, поручио је Гојковић.
 
Није, каже, знао да је Србија толико недемократшка земља пошто, наводи, имамо на стотине писаних и штапаних медија и да шваки дан се шири мејлинг листа новинара.
 
“Ништа друго не бих радио него одговарао на питања. Пустите докторе да раде свој посао и немојте непроверене информације да пуштате. Нису тачне. Ко хоће, шта му ја могу”, рекао је Гојковић.
 
Лекарима који, како каже, раде са пацијентима који нису корона пацијенти довољна је хируршка маска.
 
“У скафандерима не можете да издрзите више од четири сата и то је за оне који лече најтеже пацијенте”, рекао је Гојковић и нагласио да опрема мора да се користи у складу са протоколом и да је непотребно све здравствене раднике обући у скафандере.
 
Не може, наглашава, да дозволи да било ко каже да у Војводини нема заштитне опреме за здравствене раднике.
 
“У комад ћу, кад све ово прође, поднети извештај. Не може да се арчи опрема јер смо и тога имали”, каже Гојковић.
EUR/RSD 117.0698
Најновије вести