Гојковић: За седам дана 723 заражена у Војводини, 347 у Новом Саду

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић истакао је данас да је у Војводини неповољна ситуација када је реч о броју оболелих од коронавируса, баш као и у целој Србији.
gojkovic zoran
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Како је навео, у претходних седам дана регистрованa су 723 случаја заразе, од тога 347 у Новом Саду.

Поред Новог Сада, ситуација је неповољна и у Сремској Митровици, Кикинди, Сомбору, Суботици, Руми и Врбасу.

„Ипак, успели да зауставимо нагли пораст оболелих и да стабилизујемо однос између примљених и пацијената који се отпуштају. Сад нам је императив да наставимо да поштујемо мере како би смо још више смањили број оболелих“, рекао је Гојковић.

У вези изјаве Светске здравствене организације да је ситуација на Западном Балкану забрињавајућа Гојковић је подсетио да се о конкретним односима и успешности разних земаља може говорити када се епидемија заврши.

„Различите земље се налазе у различитим стадијумима епидемије и веома је тешко поредити земље, јер негде имате да су изашле из дела епидемије, у који друге улазе. Све земље овог региона су се веома успешно бориле у првом кругу инфекције и тада смо имали сви заједно, а Србија је предњачила у томе, најмању стопу морталитета“, рекао је он.

Гојковић је истакао да је Србија фактички прва изашла из тог круга.

Друге земље су, према његовим речима, много теже поднеле тај први круг епидемије и имале већу смртност.

„Тек пре неког времена дошли су до тога да могу да релаксирају мере и налазе се у ситуацији у којој смо били у мају. Не могу се поредити различите етапе епидемије. Дешавају им се сличне ствари као и код нас услед попуштања мера. Доћиће и код њих попуштање на наплату“, уверен је Гојковић.

Казао је да је, када се пореди морталитет, Србија једна од најуспешнијх земаља, много успешнија од развијенијих држава света.

Казао је да је примарни интерес свих у здравственом систему да се капацитети болнице испразне, и да се на најбржи начин врате болнице у нон ковид режим рада.

„Имамо велики број пацијената који имају и другу патологију уместо ковида. Наш примарни циљ је да нам се не помешају ковид и не ковид пацијената, како не би имали трансмисију болничких инфекција“, поручио је он.

Додао је да се све хитне операције, сва ургентна стања раде се свуда у Србији, а у то спадају све неодложне операције и зрачне терапије.

Ana
24.07.2020 • 15:46
Zašto se kriju podaci o broju obolelih po opštinama? Znamo koliko bolesnih ima u Osijeku, a ne znamo koliko ih je u mestu u kom živimo! Sramota!
EUR/RSD 117.5900
Најновије вести