Гојковић:Умрло седам пацијената, од почетка епидемије 558

БЕОГРАД: У Србији је од ковид 19 у последња 24 сата умрло седам особа и тиме је укупан број умрлих од почетка епидемије 558 људи, каже покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.
gojkovic
Фото: Танјуг (Видео)

Он је, на данашњој конференцији за медије Кризног штаба, рекао да су тестиране 9.653 особе, а да је регистровано 372 новозаражених вирусом корона.

"На респираторима су 143 особе", рекао је Гојковић и додао да је на болничком лечењу тренутно укупно 4.501 пацијента.

 

 
У кризном штабу су изабрани и ангажовани чланови

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је данас да у Кризном штабу постоје изабрани чланови, чија су се имена и нашла на објављеном списку, али да поред њих тај штаб чине и ангажовани чланови, стручњаци, који су ту да помогну.

Влада Србије објавила је списак чланова Кризног штаба, на којем, како су приметили медији, нема др Дарије Кисић Тепавчевић, која се најчешће и појављује на прес конфернцијама штаба.

Гојковић је подсетио да је на почетку епидемије формиран "здравствени" Кризни штаб, који је у формалном смислу радно тело владе и у који се, по Пословнику владе, могу ангажовати стручњаци из различитих области, како би помогли.

Оно што је изашло у медијима су изабрани чланови штаба, а поред њих постоји и велики број ангажованих чланова из редова епидемиолога, инфектолога, анестезиолога... али, и људи немедицинске струке, оних који се баве социјалном проблематиком, научним радом, додао је Гојковић на прес конференцији.

Гојковић: Борба са короном - борба целог друштва

Борба са вирусом корона је борба целог друштва, а не само Кризног штаба и лекара, каже покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић и додаје да је као последица мера које се спроводе почео да се смањује број оболелих на респираторима и умрлих.

"Сви смо у Србији са нестрпљењем чекали да заравнамо епидемиолошку криву. Пад у броју пацијената на респираторима и умрлих је последица мера које спроводимо, јер смо успели да допремо до свести грађана. Ово је борба целог друштва, не само Кризног штаба и медицинског сектора већ свих нас", рекао је Гојковић.

Упитан шта је препорука за грађане који се купају на дивљим плажама, он је рекао да су мере за све исте, а на таквим местима да је најважнија - дистанца.

Позвао је све купаче да буду опрезни, каже да је тачно да се вирус не преноси у води, али да су купачи изнад воде, комуницирају.

"Свако непоштовање и непридржавање мера ће допринети да крива поново почне да расте. Немојте због кратког задовољства да имате горко кајање", закључио је он.

Јовановић: Србија заинтресована да набави вакцину против ковида

Директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић изјавила је данас да је Србија заинтресована да грађанима обезбеди вакцину против ковида 19 и да ће инсистирати да дође до ње онда када буде била доступна на тржишту.

На питање да ли је Србија потписала неки предуговор за набавку вакцина и да ли је то у плану, Јовановић је одговорила да у овом тренутку не може да каже да има сазнања о потписаним предуговорима.

"То не знам. То ће одговорити и Кризни штаб и влада када то буде у плану", рекла је Јовановић на конференцији за новинаре и додала да је држава у више наврата разматрала ту потребу, која је константно присутна и предмет истраживања која, каже, треба да резултирају најбољом вакцином.

Вакцина је, према њеним речима, за сада једини начин да се, поред прележане болести, утиче на сузбијање и заустављање пандемије ковид 19 у свету.

"Ми смо део света и ми ћемо као држава инсистирати на томе да допремо до вакцине онда када она буде била доступна и на тржшту", рекла је она.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић подсећа да тренутно не постоји вакцина за ковид 19.

"Постоје назнаке фармацеутксих кућа различитих држава да раде на развоју вакцине, али да будемо апсолутно јасни, вакцине још увек нема. Можемо само да пратимо и да станемо међу првима у ред и на томе ће држава активно радити да добијемо вакцину која је безбедна и одговара свим прописима и нормативима и са којом се сложе наши лекари", рекао је Гојковић.

На ЗБ повећан број оболелих,а бележи се и у осталим деловима

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио је данас да на Западном Балкану јесте повећан број заражених вирусом корона у односу на остале делове Европе, иако сада, указује, и у осталим деловима старог континента расте број оболелих.

На питање новинара да прокоментарише мишљење аустријског епидемиолога да званични подаци који се приказују на Западном Балкану о броју заражених нису прецизни и да сигурно има 10 пута више заражених, Гојковић каже да свако има право да каже своје мишљење, али да би оно требало да буде поткрепљено конкретним подацима и чињеницама.

То ми личи мало на оно "речче ми један човек, не знам који...", парафразирао је Гојковић познати навод из литературе.

Директор Института "Батут" Верица Јовановић указала је да је тренутно највећи пораст заражених у овом делу Европе у Румунији, ако се гледа однос броја заражених и укупног броја становника.

Указала је да је од почетка епидемије до јуце, 28. јула, у Северној Македонији укупан број регистрованих случајева заражених вирусом корона 10.214, у БиХ 10.498, Хрватској 4.881, Албанији 4.880 и Црној Гори 2.893.

Додаје да су то подаци Европског ценра за превенцију и контролу болести који се налазе и на сајту ковид19, Батуту и Министарства здравља.

На територији Европе, каже Јовановић, од почетка епидемије регисровано је три милиона случајева, а у целом свету 16 и по милиона.

Што се тиче смртних исхода забележено је 650.000, а од тога је у Европи 202.633.

Гојковић: Радимо на апликацији

БЕОГРАД: Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио је данас да посебна ИТ група, у оквиру Кризног штаба, ради на развоју апликације, која би помогла у праћењу заражних короном и контаката, а која је у неким државама већ доступна.

"Велики број земаља је већ урадио апликацију, неки су је пустили у пробни рад, неки чекају повољан тренутак. Имамо посебну ИТ групу која ради на унапређењу софтвера у вези са свакодневним подацима, али и на развоју апликације и ускоро ће шира јавност бити обавештена о апликацији", рекао је Гојковић.

Он је додао да се прате сви трендови, те да су се апликације у земљама Источне и Југоисточне Азије показале веома добро.

Гојковић је рекао и да је велики број пацијената који су преминули од короне, био са вишком килограма, односно гојазних људи, па и оних који, последично, имају шећерну болест.

Подсетио је да надлежни годинама раде на подизању свести грађана да усвајају здраве животне стилове.

"И даље ћемо радити на томе, у све то се мора укључити поред здравствениг сектора да се уклкјуче и просвета и спортска удружења. Надам се да ће то бити у свој овој несрећи и нека позитивна ствар, да ћемо се сви усмерити на нашу физичку активност", рекао је Гојковић.

Које врсте тестирања су део укупне бројке од око 10.000?

Директор Института "Батут" Верица Јовановић изјавила је данас да је у укупан број тестираних, којих је, на пример, данас било 9.653, укључен први контролни тест, тестови за путовања, ПЦР тестови, серолошки тестови, као и поновљени тестови.

Јовановић је тако одговорила на питање новинара да прокоментарише изјаву професора Медицинског факултета Оливера Стојковића да му цифре у броју тестираних на дневном нивоу нису најјасније и да су цифре од око 10.000 тестираних "насумично одабране".

"Од последњег извештаја тестирано је 9. 653 особе, ту се налазе и особе које су контролно тестиране и особе које су тестиране на лични захтев за путовања и особе које су тестиране поновољено, јер је први тест показао негативно, а особа се и даље не осећа добро, па се за узроком и даље трага, као и серолошка тестирања", објаснила је Јовановић.

Указала је и да се људи који имају симптоме ковида-19 хоспитализују и без ПЦР теста.

Могуће да једна особа зарази више људи, али нема правила

Директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић је поновила да је особа заразна два или три дана пре појаве симптома и то је, каже, најопаснији период у коме се вирус преноси на другу особу.

"Заразност зависи и од тога каква је комуникација са околином. Да ли је евентуално особа која је заражена са заштитном опремом или није, да ли је реч о директном контакту..", рекла је Јовановић.

У том смислу, потврдила је да је могуће да једна особа зарази више људи, као што се то догодило на једном крузеру, али да не постоји никакво правило.

Подсетила је на искуство из Ниша с почетка епидемије када је једна особа на територији Ниша заразила више људи.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић указао је да су ризична места затворени простори и додао да се и даље инсистира на томе да се она избегавају.

Гојковић: Изјава председника у складу је са трендом заразе

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио је данас да би се изјава председника Србије Александра Вучића, који је 12. јула рекао да би за 20 дана зараза могла да буде савладана, апослутно могла подредити овом тренутку.

Гојковић је тако одговорио на питање новинара колико смо "далеко" или "близу" тог сценарија, те додао да борба са вирусом сигурно неће бити кратка, али да није нетачно да се налазимо на добром путу.

"Председник, као и сви ми, жели да се што пре ова ситуација доведе у један оптималан ниво и фактички сада крајем јула имамо нешто што смо и очекивали, да ће нам бити потребно две до три недеље активних мера да бисмо имали резултате. Што значи да се изјава може подредити овом тренутку у којем се сада налазимо", рекао је Гојковић.

Те мере односе се, подсећа, на мере које су уведене у периоду од 5. до 10. јула, а односе се на ношење маски.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести