Грађани из региона захвални Србији на вакцинама

ЛОНДОН: Похвале на рачун Србије због кампање вакцинације стигле су и од угледног Фајненшл тајмса, који је оценио да су многи грађани из региона захвални Србији на успешној имунизацији.
vakcina, pixabay
Фото: pixabay.com

"Истовремено, постоји и фрустрација код људи из региона, јер морају да се ослањају на Београд, уместо на владе својих земаља, које су у ЕУ. Ово позиционирање Београда као регионалног лидера подсећа на стара времена", наводи се у тексту.

У великој хали у близини реке Саве, Србија мења своју међународну репутацију после сваке вакцине и показује да вакцинациона дипломатија није само резервисана за велике силе, додаје Фајненшл тајмс.

"Прошле године председник Србије Александар Вучић је наручио милионе вакцина, како са истока, тако и са запада. Као резултат, Србија је међу првим земљама у Европи која је својим грађанима понудила вакцине из Кине, Русије, али и Фајзерову и АстраЗенекуа. До половине априла скоро 43 дозе су дате на 100 грађана", пише у тексту Фајненшл тајмса.

Помиње се и да Србија има популацију која је делимично скептична према вакцинама, па иако су бројке и даље велике (али опадају), Београд је одлучио да подели своју благодет и десетине хиљада људи са Балкана дошле су у Србију да се вакцинишу.

Лист подсећа да је Вучић лично донирао 10.000 доза АстраЗенеке Босни и Херцеговини, пошто је претходно учинио слично са Црном Гором и Северном Македонијом.

"Његова влада наставља да дели дозе широм Балкана, док је тек крајем истог месеца Европска унија дала Босни и Херцеговини првих 49.800 доза кроз Ковакс програм. ЕУ је изгубила много од свог утицаја", рекла је ауторка текста Валери Хопкинс, позивајући се на речи бившег западног дипломате који је живео у Београду. Валери наставља да "успешан програм Србије превазилази најближе суседе".

"Питала сам немачког бизнисмена, који чека другу дозу вакцине у Београду, када би добио ту исту вакцину у својој земљи. Одговорио ми је: ''Наша вакцинациона кампања је национална срамота, посебно што добијам вакцину која је направљена у Немачкој", закључује ауторка текста у ФТ.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести