Грађанин након две године чекања добио лична документа

БЕОГРАД: Након интервенције Заштитника грађана, држављанин Србије С.И, рођен у Приштини, добио је лична документа после две године чекања, саопштила је данас канцеларија Омбудсмана. 
e
Фото: pixabay.com

Наиме, С.И. је пре више од две године покушао да извади нова лична документа, пошто је претходним истекао рок важења.

Међутим, када је поднео захтев за издавање нове личне карте, у полицијској станици Баточина речено му је да то није могуће, јер његовог имена нема у евиденцији држављана Србије, те да се обрати матичној служби за грађане рођене у Приштини, која се налази у Нишу. 

Прошли су месеци пре него што је у тој служби сазнао да нема уписану чињеницу држављанства за матично подручје Приштина. 

Због тога је, иако рођен у Приштини, и иако целог живот живи на територији Србије, притужилац С.И. био је приморан да МУП-у подносе захтев за утврђивање држављанства. 

Након пријема притужбе С.И, Заштитник грађана је 13. фебруара покренуо хитан поступак контроле законитости и правилности рада МУП-а.

Одељење за хитно поступање Заштитника грађана је више пута контактирало полицијску станицу Баточина, полицијску управу у Нишкој Бањи и матичне службе за подручје Приштине, које се налазе у Нишу. 

Тек уз овакво инсистирање да се процедура убрза, 4. марта 2019. године притужиоцу је издато уверење о држављанству и Заштитник грађана је могао да констатује да су надлежни кориговали свој рад, а притужилац остварио своја права.

"Компликоване административне процедуре учиниле су притужиоца „невидљивим“ за систем и онемогућиле га да оствари своја загарантована права", изјавио је омбудсман Зоран Пашалић и позвао све грађане које имају сличне проблеме, који траже хитност у решавању да се обрате овој институцији.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести