Грађанска група Б1 и извиђачи у мигрантском центру у Кикинди: Банатске шоре и крикет из Бангладеша

У азилу за мигранте Комесаријата за избеглице и миграције РС у Кикинди свакидашњица је недавно имала сасвим другу боју од оне уобичајене сиве, суморне и неизвесне.
sore kriket
Фото: Приватна архива

Становницима азила, мигрантима из Бангладеша дан је развеселило неколико најмлађих чланова Одреда извиђача „Прока С. Плави“ из Кикинде. Они су, под будним оком својих старешине Миодрага Тадића Лабуда и осмехом који доноси ентузијазам и подршка представнице КИРС-а Тање Барбулов, а на предлог новосадске Групе Б1 и њиховог пројекта „Ја јесам“– организовали својеврсну “школу” спорта. Тај дан су се на часу на ливади уместо учионице, предавале само две лекције: Како се играју банатске шоре и основе крикета!

Младићи мигранти, Кикинђане су учили вештини играња крикета, њихове омиљене игре, док су домаћини, предвођени инструкторима Зораном Пењином и Драганом Тодоровићем, показали момцима из Бангладеша шта су то банатске шоре!

- Колико у две игре има сличности показало се врло брзо, а у исто време, очекујемо да ће се, у шали каже Лабуд, разрешити и вишедеценијска мистерија улоге Михајла Пупина у „овој историјски важној ствари“!

Главни, а заједнички, алат за крикет и шоре су безбол палице, односно штапови, знаће се, дакле, чим почне такмичење -  да ли је Пупин однео шоре у Америку, или су Американци у Банат послали бејзбол палице! Шта је старије, кока, или јаје, палице, или штапови – не без узбуђења најављује Лабуд предстојеће банатске игре, а на терену у Мигрантском центру.

Омиљени спортови из Баната и Бангладеша лако су, показало се за трен, спојили два далека света, а све уз добру забаву и дружење.

Игра и забава донеле су, сасвим сигурно, још нешто много дубље и важније, а то је упознавање, које, опет поспешује разумевање. Разумевање, пак, одагнава подозрење, предрасуде и зло неподношења другог и различитог!

Ово је и била идеја и намера Групе Б1, која - у Мигрантском центру у Кикинди, у сарадњи са кикиндским партнерима Удружењем РОД, а уз подршку Комесаријата за избеглице и миграције Србије – спроводи пројекат „Ја јесам“. Пројекат предвиђа приказивање једног мигрантског дана проведеног у Центру, а потом изложбену поставку фотографија и литерарних записа на ту тему.- Реализација пројекта је, уверени смо, на светло дана изнела информације и неке непобитне чињенице о животу, како миграната, тако и локалног становништва у окружењу. У исто време побила је, бар донекле, многе предрасуде и незнања, променила, макар мало, слику о овим несрећом погођеним људима, сплетом животних прилика, светских економских и ратних недаћа, најчешће приказаном у кривом огледалу – сматра представница Групе грађана Б1 Бранка Кресоја.

Б. Опрановић

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести