ГРИП ЛИ ЈЕ, КОРОНА ЛИ ЈЕ Још један тип вируса грипа потврђен у Србији ИНФЛУЕНЦА ИЗ ДОМАЋЕГ ИЗВОРА

У Србији је потврђен још један тип вируса грипа и то код девојке од 29 година из Колубарског округа. После потврђеног случаја инфекције вирусом грипа А (Х3) 9. новембра код жене из Новог Сада, сада је потврђен и тип А (Х1).
1
Фото: Pixabay, ilustracija

О свему овоме Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут” је данас обавештен из Националне референтне лабораторије за грип и друге респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

- У биолошком материјалу (брису ждрела и носа), који је достављен из Завода за јавно здравље Ваљево, молекуларном техником (REal-time PCR), потврђено је присуство вируса грипа типа А (Х1). Вирус грипа је потврђен код пацијенткиње старости 29 година, са територије Колубарског округа, која се лечи у кућним условима - наводе у "Батуту".

Претходно је вирус грипа потврђен код жене (53) са пребивалиштем у Новом Саду, а радило се о импортованом, увезеном случају, односно пацијенткиња се заразила ван наше земље, у Италији.

Њој је у Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" потврђен вирус грипа тип А (Х3), из узорка који је узет на територији Јужнобачког округа 8. новембра, а вирус јој је дијагностикован одмах сутрадан.

Жена је симптоме болести осетила два дана пре него што је узоркована, 6. новембра. Она се лечи у кућним условима, и доброг је општег стања.

С обзиром на то је грип у црикулацији на грађанство се апелује да се придржавају превентивних мера. Једна од најбојих јесте вакцинација против вируса грипа која је почела у октобру.

Грађанима су на располагању две врсте вакцина против вируса грипа - четворовалента и тровалентна. Обе вакцине су бесплатне и пацијент може да бира коју ће вакцину да прими.

За ову сезону планирано је и уговорено укупно 364.500 доза вакцине против грипа, од којих 344.700 четворовалентне (Influvac tetra) произвођача Abbott Biologicals, и 19.800 тровалентне вакцине (Torvaxflu) произвођача Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак” - навео је раније Институт "Батут".

Четворовалентна вакцина против грипа садржи два типа А вируса грипа и два типа Б овог вируса. Тровалентна вакцина против грипа садржи два типа А и један тип Б вируса грипа. Могућа је и куповина вакцине у апотекама.


Ко треба да се вакцинише

То су труднице, лица старија од шест месеци живота са хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму), хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију), метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност са БМИ > 40), бубрежном дисфункцијом, хемоглобинопатијом, хроничним неуролошким поремећајима, малигним обољењима, без обзира на тренутни терапијски статус, имуносупресијом, код којих је извршено пресађивање ткива и органа/или се припремају за пресађивање...

У ову групу спадају и особе старије од 65 година, чланови породице болесника у повећаном ризику од компликација код којих је контраиндиковано давање вакцине.

Обавезна имунизација против грипа спроводи се и код особа запослених у здравственим установама.


Време неопходно за стицање имунитета износи 2 до 3 недеље након вакцинације, а поствакцинални имунитет варира и траје од 6 до 12 месеци, па из тога произилази потреба вакцинације сваке године.

- Имајући у виду различиту ефективност вакцине према узрасним категоријама, потребно је напоменути да се код вакцинисаних особа и у случају оболевања развија блажа клиничка слика и спречавају могуће теже компликације. Код наведених категорија становништва које су у повећаном ризику, болест може имати за последицу и смртни исход због секундарно насталих компликација (најчешћа је запаљења плућа) - наводи "Батут".

Иначе, вакцина против грипа може се дати истовремено са вакцином против ковид 19 или вакцином против обољења изазваних стрептококус пнеумонија за лица у посебном ризику, при чему се вакцине дају у различите екстремитете.

Телеграф

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести