Грујић: Текстилна индустрија биће део дуалног образовања

НОВИ ПАЗАР: Шест најугледнијих компанија текстилне индустрије од наредне школске године биће укључено у дуално образовање кроз сарадњу са Школом за дизајн текстила и коже из Новог Пазара, најавила је данас саветница министра просвете за дуално образовање Габријела Грујић.
grujic, tanjug
Фото: Tanjug

Грујић је рекла да ће ученици који буду похађали образовни профил модни дизајнер кроз спајање теорије и праксе стећи знање који ће им омогућити да се запосле одмах по завршетку школе.

"С обзиром на снагу текстилне индустрије у овом региону и подршку из система образовања, верујем да се међу овим младим људима крију будући познати модни дизајнери", поручила је Грујић која је данас посетила Нови Пазар у оквиру Каравана образовања "Дух младости".

Како је саопштило Министарство просвете, кроз ту манифестацију грађани Новог Пазара данас су имали прилику да се упознају са моделом дуалног образовања као и школама и компанијама које су у њега укључене, а одржана је панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања.

Нови Пазар је девети град од 33 града и општине који је посетио Караван образовања "Дух младости", а заменик градоначелника Новог Пазара Емир Ашћерић отварајући ту манифестацију рекао је да је дуално образовање један од добрих механизама смањења незапослености младих и развоја привреде.

Директорка сектора за едукацију Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић рекла је да је Нови Пазар препознао важност увођења дуалног образовања.

"Јака текстилна индустрија у Новом Пазару ће омогућити да се ђаци који се одлуче за смер модног кројача школују, не само у образовној институцији, већ истовремено у јаким представницима новопазарске текстилне индустрије", навела је Ковачевић и нагласила да ће управо на тај начин ђаци стећи функционална знања и вештине.

Појекат дуалног образовања подржала је и Канцеларије за младе у Новом Пазару, а Илија Миросављевић из омладинске организације "Спирит оф Yоутх" захвалио је Министарству просвете што је у тој организацији препознало поузданог партнера за промоцију дуалног образовања по Србији.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести