ГРУЈИЧИЋ О ЛИСТАМА ЧЕКАЊА НА ОПЕРАЦИЈЕ: Праве их намерно да би људи плаћали приватно

БЕОГРАД: Министарка здравља у Влади Србије Даница Грујичић изјавила је данас да мисли да се дугачке листе чекања на операције кукова и колена праве намерно да би људи који не могу да ходају били приморани да плаћају приватне операције.
2
Фото: Дневник, Pixabay, screenshot TV Pink

"Основни проблем овде јесте то што се сви пацијенти стављају на листе, а требало би да се стављају онда када више не могу да функционишу. Када могу, а осећају бол, могу да попију лек, али листе се намерно праве да би људи који не могу да ходају морали да плаћају приватне операције", рекла је она гостујући на ТВ Пинк.

Истакла је да се сада покушава средити ситуација са листама чекања за операције кукова и колена, што би, према њеним речима, требало да се поправи новим бројем сала у Институту за ортопедију "Бањица".

Министарка је позвала пацијенте који кубуре са болесним коленима или куковима да се јаве на Војномедицинску академију или у Крагујевац, Нови Сад, Лесковац или Врање, где се ове операције, како је рекла, раде одлично. "Ако не могу да чекају, нека се јаве тамо", рекла је она.

Нагласила је да је у овој области потребна добра реорганизација и промена закона о здравственом осигурању.

"Ми морамо имати алтернативу Фонду за здравствено осигурање, пустити да још неко уђе у систем осигурања и да се практично 100 процентно плаћају само услуге. То би требало да буде задатак Фонда, а не да он набавља лекове и слично. Тада би утакмица била поштена", оценила је Грујичић.

Додала је да Министарство здравља има могућност да ограничи цене лекова и истакла да не може да кук у државној установи кошта 19.000 динара, а у приватној између 6.000 и 8.000 евра.

Она је рекла да лечење матичним ћелијама даје наду да ће многи људи који данас завршавају са металом у зглобовима моћи да се лече на много мање инвазиван начин, матичним ћелијама.

"У перспективи ћемо учинити да се људи са дегенеративним болестима лече матичним ћелијама, али не убризгавањем плазме, него правим матичним ћелима", рекла је министарка Грујичић.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести