Гуча: Чепурин диже заставу Сабора, Поповић домаћин

ГУЧА: Саборску заставу у Гучи ове године подићи ће амбасадор Русије, Александар Чепурин и тиме 9. августа најавити почетак најпознатије трубачке манифестације.
zastava, tanjug
Фото: Tanjug

Част да ове године буде домаћин свим трубачима и посетиоцима припала је министру Ненаду Поповићу, најавили су данас организатори Драгачевског сабора трубача.

"Огромна ми је част и задовољство да будем овогодишњи домаћин сабора у Гучи, то је фестивал трубе по коме је наша Србија препознатљива у свету, једна од највећих културних традиционалних манифестација која је свакако и туристички важна", рекао је Поповић и додао:

"Чепурин је прихватио мој позив да дође и буде гост у Гучи. Промовисаће је у Русији, али и у другим земаљама које посећује, мада сматрам да већ постоји изузетно интересовање за овај фестивал који се као аутентичан и квалитетан издвојио од осталих. Влада Републике Србије ће наставити да помаже овакве манифестције јер је ово нешто најлепше што можемо да покажемо у култури, традицији и привлачењу туриста."

Он је подсетио да Бразилци имају Карневал, Немци Октобар фест, "а ми Срби имамо Гучу". 

"Ово је јединствена прилика да угостимо наше пријатеље из целог региона, из бивших југословенских република, као и свих западних земаља који су у близини и који су наши чести гости, Аустрије, Мађарске, Бугарске, Румуније, Немачке, Италије, Француске, и свих других европских земаља", каже Поповић.

Председник Саборског одбора Слободан Јоловић истако је да је Поповић редак министар и функционер који је изабран за домаћина Сабора трубача.

Први зачеци трубе потичу са Милошевог двора из Крагујевца, где је формиран и оркестар Банда. Касније трубачи су свирали и на двору Карађорђевића. 

"Трубаштво се везују за овај део Србије, пре свега за јужну, подручје Врања, Сурдулице и Владичиног Хана као и Лесковца. Источна Србије, Бољевац, Књажевац и Зајечар и западну од Чачка преко Пожеге до Ужица, Бајине Баште, Нове Вароши и Пријепоља. Али први пут за трубу у нашој земљи се у Европи и читавом свету прочула када је те далеке 1961. године почео да се организује Сабор трубача у Гучи, прво са четири драгачевска оркестра, а потом се ширио на западну, источну, и јужну Србију, и да не заборавим Војводину јер и тамо имамо предтакмичарски центар у Ковачици", рекао је Јоловић. 

Он је додао да је прошле године одлучено, а то је аманет оних који су организовали први сабор, да се Гуча врати традицији и да она буде искључиво посвећена трубачима и трубаштву, јер је по томе и позната у свету. 

"Искључили смо естрадни део, због тога многи угоститељи страхују да ли ће направити мањи или већи промет и да ли ће бити велика посета. Друга страна сматра да управо због тих концерата које смо организовали је изостао долазак оних који су у Гучи због трубе. Уверан сам да смо на правом путу и да смо на овај начин вратили Сабор и Гучу трубачима", истиче Јоловић.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести