Хоће ли маркети у Србији укинути рад недељом

Само задовољан радник доноси профит. Али како бити задовољан и срећан на послу? Да ли би укидање рада недељом, о чему се у последње време све више говори, бар од запослених у трговинским ланцима направило задовољне и срећне раднике? У Министарству за рад, запошљавање и социјална питања потврдили су нам да су примили иницијативу крагујевачких синдикалаца да се укине рад недељом.
supermarket, pixabay.com
Фото: pixabay.com

У већу Савеза самосталних синдиката тврде да је иницијатива крагујевачког самосталног синдиката део онога на чему се ради већ годину дана, сада само актуелизованa усвајањем закона којим је у Црној Гори забрањен рад маркетима недељом.

Као кључни аргумент понављају да запослени раде прековремено више него што је то прописано Законом о раду, а то није одговарајуће плаћено и да мали број инспектора не може да стане на пут несавесним послодавцима.

"Ми ћемо наставити даље са притисцима, мислимо да то иде у добром правцу. Мислим да ни потрошачи, ни грађани ту неће ништа изгубити и да ћемо са друге стране добити људе који су мотивисанији за рад", каже Зоран Михаиловић, секретар ВССС.

У Унији послодаваца су изненађени да једна таква иницијатива није најпре званично упућена у Социјално-економски савет које је заједничко тело Владе, синдиката и послодаваца.

"Наш сектор трговине ће се изјашњавати, а онда ћемо тај став једноставно изнети на Социјално-економски савет и видети шта је мишљење и Владе и синдиката. Које год се решење примени да буде примењиво на мање-више све трговце", наглашава Небојша Атанацковић из Уније послодаваца.

У Министарству за рад потврђују пријем предлога Самосталног синдиката Крагујевца и кажу да очекују ширу званичну иницијативу, како би она била узета у разматрање.

"Немамо никакав проблем са тим. Све што је бољитак за наше друштво, да ова Влада жели да промени, али кажем да морамо пажљиво да узмемо када дође озбиљна иницијатива биће потребно прво да се анкетирају запослени да ли су они уопште за то, јер то има неких других последица које таква одлука може да повуче сама са собом, а онда тек донети одлуку", наглашава Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Извесно је да одлука неће бити ни брза ни лака. Важну реч, према најавама из ресорног министарства, имаће и запослени у тој области. Можда ће на њихову одлуку утицати и то да ли би у случају усвајања иницијативе дошло до смањивања плата или бар до немогућности да се заради додатни динар, иако у синдикату тврде да за тако нешто нема бојазни.

(РТС)

EUR/RSD 117.5895
Најновије вести