И магла и смог, Триван: Нисмо изузетак у региону

БЕОГРАД: Над Београдом су данас били и магла и смог, а према подацима Агенције за заштиту животне средине Србије, ваздух је загађен и у Новом Саду, Беочину, Панчеву, Смедереву, Ваљеву, Косјерићу и Нишу.
trivan, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Београд је у једном тренутку, према мерењима сајта Ер вижуал (Air Visual) био на 8. месту по загађености ваздуха у Европи, а министар заштите животне средине Горан Триван каже да ваздух у Србији јесте загађен, али да наша земља није изузетак у региону, јер се с тим проблемом, истиче, боре и остале земље у окружењу.

На листи Ер вижуала су, иначе, и Сарајево - на 13. месту, Скопље на 16. и Загреб, на 17. месту по загађености у Европи.

Министар Триван указује да су главни разлози загађења ваздуха у Србији, нарочито у зимским месецима, постројења за грејање, индивидуална ложишта и саобраћај.

"Битно утичу постројења за грејања, а то су градске топлане и индивудулана ложишта којих има много у свим нашим градовима. Та индивидуална ложишта су и у болницама, вртићима, школама, али има и много породичних котларница", навео је Триван за Танјуг.

Подсећа да је законска обавеза свих општина да донесу своје краткорочне и дугорочне планове за побољшање квалитета ваздуха, као и мере које ће преузимати у ситуацијама када квалитет ваздуха искаче из граница дозвољеног.

Према његовим речима, Београд већ годинама спроводи такве мере, међу којима је, наводи, гашење индивидуалних котларница и повезивање објеката на централно грејање.

"Обавеза је и електропривреде да градске топлане буду таквог технолошког степена да користе гориво и технологију која не загађује животну средину", рекао је Триван и додао да ће то бити дуготрајан процес који ће захтевати доста финансијских улагања.

Истовремено, додаје он, неопходно је да и локалне самоуправе боље организују саобраћај.

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести