И мастер учитељи могу да предају информатику

БЕОГРАД: Информатику као изборни предмет убудуће ће моћи да предају и мастер учитељи који су током студија остварили 90 ЕСП бодова из области информатике и рачунарства. 
informatika, b lucic
Фото: Дневник (Б. Лучић)

То је предвиђено Правилником о врсти образовања наставника из изборних предмета који је недавно усвојило Министарство просвете, науке и технолошког развоја.Правилником је прецизирано да школе могу да запосле мастер учитеље уколико нема одговарајућег кадра, дипломаца техничких и математичкхи факултетифа који тренутно образују ИТ стручњаке.

Мастер учитељи, уколико желе да предају информатику, у оквиру студија морају да положе најмање пет информатичких предмета из области - програмирање, објективно орјентисано програмирање, математика и теоријско рачунарство.

Ова новина изазвала је бројне позитивне, али и негативне коментаре на друштвеним мрежама, а једна од најчешћих замерки је да учитељи нису довољно квлификовани да предају информатику.Декан Учитељског факултета проф. Данимир Мандић каже за Тањуг да се за ту могућност неће определити сви који завршавају учитељски факултет, већ 10 одстио студената који имају афинитете према информационим технологија.

Подсећа да су учитељи најбоље дидактичко- методички оспособљени за рад са ђацима, а да се из информатике од петог до осмог разреда изучавају елементарне ствари програмирања. "Они сада предају изборни предмет "од играчке до рачунара" у нижим разредима основне школе и са додатним знањима они би могли да буду најбоље решење за информатику од петог до осмог разреда", нагласио је Мандић.

Појашњава да су и до сада на том факултету постојала три обавезна предмета из области информатике и рачунарства -Општа информатика, Образовна информациона технологија и Интернет технологија у образовању, али да је уведен и сет нових изборних предмета из информационих технологија.

"Све смо радили заједно са Заводом за унапређивање образовања и васпитања, који су анализирали наше програме и програме везане за информатику од петог до осмог разреда. Потпуно смо се уклопили у програмске садржаје неопходне за добијање компентенција за рад у вишим разредима основне школе", каже Мандић.

Додаје да ће тешко ИТ стручњаци који су завршили ЕТФ, Математички факултет, ФОН радити у школи као предавачи јер им то не пружа могућност напредовања у послу, а и плате су много ниже него у привреди.

"Веома је значајно да они који предају информатику не направе баука од информатике и представе елементе програмирања деци на неразумљив начи. Циљ је да ученици заволе информатику, да схвате да она треба да буде примењена у свим наукама", наглашава декан Учитељског факултета.

Они који су завршили мастер студије за учитеља, а немају 90 ЕСП бодова из области информатике могу да полажу диференцијалне испите кроз програм целоживотног учења и тако стекну услове да предају информатику.Осим информатике Правилником из 2012. године предвиђено је да мастер учитељи који има 60 ЕСП бодова из енглеског језика могу да предају тај страни језик од првог до четвртог разреда основне школе.

"Правилник је и то предвидео али ми до ове године тај програм нисмо реализовали. Сада крећемо и тај програм, материјални и кадровски услови постоје, тако да ће студенти моћи да бирају додатне изборне предмете који су акредитовани у оквиру енглеског језика", закључио је он.

 

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести