Идуће године жене ће радити шест месеци дуже

Сви запослени који испуњавају услове за пензионисање од Нове године, морају кренути да прикупљају документацију јер захтев за пензију филијали Фонда ПИО морају предати

до 30. децембра. Они најкасније до тог датума морају раскинути радни однос јер, ако захтев поднесу 1. јануара 2017, за њих важе правила пензионисања која се примењују наредне године, а доносе најмање пола године дужи рад.

За пуну старосну пензију женама треба 65 година и 40 стажа, колико и мушкарцима. До пензије могу доћи мушкарци и жене са 65 година и најмање 15 радног стажа. Но, постоји могућност и превременог пензионисања, али се за сваку недостајућу годину живота пензија умањује за 0,34 одсто. Закон, који се примењује од 1. јануара 2015, услов за старосну пензију за жене сукцесивно подиже сваке календарске године шест месеци. На крају ове године, да би отишле у пензију, жене морају да имају 61 годину живота и најмање 15 пензијског стажа, а мушкарци 65 живота и бар 15 радног стажа.

Услов за превремену старосну пензију за жене у овој години је 55 година живота и 37 стажа, а за мушкарце 55,8 година и 40 година радног стажа. Услов за превремену старосну пензију подиже се до 2024, кад ће жене и мушкарци бити изједначени јер ће и једни и други морати имати 65 година живота и 40 година радног стажа.

Од Нове године мењају се услови за пензионисање, али само за жене. Тако ће оне наредне 2017. моћи да иду у пензију само ако имају 61 годину и шест месеци живота и најмање 15 година стажа, а за превремену старосну пензију требаће им 55 година и осаммесеци живота и 37 и по година стажа. За мушкарце који би наредне године у пензију и даље остаје садашњи услов, односно 65 година живота и 15 година радног стажа, а услов за превремену старосну пензију је 56 године и четири месеца старости и 40 година осигурања.

Ако запослени има законом прописане услове за пензионисање, он може, али и не мора у пензију. Наиме, с послодавцем се може договорити да не иде у превремену пензију већ да чека „пуну”, под условом да газда на то пристане. Уколико не пристане, раднику не преостаје ништа друго него да у законском року поднесе захтев за пензионисање.

Захтев за старосну пензију, уз документацију, подноси се филијали Фонда ПИО. Као и сви дражавни органи и установе, Фонд има обавезу да по службеној дужности утврде стаж осигураника. Кад он подноси захтев за пензионисање, више не мора да доставља доказе потребне за остваривање права о којима се воде службене евиденције. Но, подносилац захтева мора да обезбеди доказе који се односе на радни стаж (евентуално и инострани), школску потврду или медицинску документацију. Зато је и важно да запослени чувају радне књижице да би се евентуално утврдило где је „нестао” неки радни стаж или где је заправо остварен.

Важно је зато на време проверити да ли је иза онога што пише у радној књижици уплаћени пензијски стаж. Јер радни и пензијски стаж нису исто. Може се догодити да, по радној књижици, радник испуњава услове за пензионисање и има пун радни стаж, а кад поднесе захтев за пензију, утврди се да пензијски стаж није плаћен за све те године па је у проблему. Још је већи ако фирма у којој је радио више не постоји, али у Фонду постоји начин да се то премости и подносилац захтева ипак дође до пензије, али ће бити мања него што би имао да је пензијски стаж у годинама рада плаћен. Исто је и са запосленима којима је држава повезивала стаж – а чинила је то више пута – јер је то чињено на минималну зараду, па је коначна пензија доста мања него што би радник имао да је стаж уплаћиван редовно јер су многи имали знатно већу плату од минималца.

Љубинка Малешевић

 

Удовице добијају чек с пуне 53

Промене од Нове године постоје и код породичне пензије. Предвиђено је да удовице остварују право на породичну пензију с 53 године живота, а удовци с 58, с тим што удова у тренутку смрти супружника има најмање 45 година. Деца имају право на породичну пензију најкасније до 26. године живота, под услов да редовно студирају. Удовице које су се више пута удавале и сваки пут имале право на породичну пензију, могу да бирају од ког ће мужа да наследе породичну пензију, али имају право само на једну утврђену пензију.

 

Нема попуста ни за посебне

У случају посебних категорија осигураника, као што су припадници МУП-а, МИП-а, БИА, ВБА, Управе за извршење кривичних санцкија, Пореске полиције, ВС-а, за остаривање права на старосну пензију у 2017. граница се подиже на 54 године и осам месеци живота и 22 године и шест месеци стажа, као и 12 и по година проведених на радним местима на којима се стаж рачуна с увећаним трајањем. Услови за старосну пензију за остале полицијске службенике подижу се на 58 година старости, 25 година стажа и 15 година на радним местима где се стаж рачуна с увећаним трајањем.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести