Има факултета који не могу да издрже смањење од 30 одсто

БЕОГРАД: Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је данас да није примио 3.000 мејлова са захтевом за састанак од групе студената која тражи смањење школарина од 30 одсто и истакао да нема ништа против састанка, као и да се два пута седмично састаје са представницима КОНУС-а и СКОНУС-а.
mladen sarcevic, Tanjug/Bojan Stekić
Фото: Танјуг/Бојан Стекић

Шарчевић је одговарајући на питање поручио тој групи студената да разговара са својим колегама на факултетима и кроз СКОНУС покушају да реше тај проблем, подсећајући да то није у надлежности Министарства, већ да Министарство може само да да препоруку.

Према његовим речима, кроз интензивну сарадњу Министарства и СКОНУС-а, решавају се сви проблеми.

"Не видим разлог да та група студената не може своје проблеме да изнесе и реши преко СКОНУС-а. Има 250.000 студената, а ја комуницирам са 95 одсто њих", казао је.

Када је у питању смањење школарине од 30 одсто, како каже Шарчевић, тај захтев је непримерен јер постоје факултети који то не могу да испуне.

"Успели смо да се број за буџет одржи без обзира на 48 поена. Предлажем тим студентима да се јаве својим колегама на факултетима и пробају тамо да реше проблем јер неки факултети могу 10 одсто, неки 15, а неки 20 одсто да смање школарину. Такође, може се смањење организовати и за групу која је сиромашна", навео је Шарчевић.

Студенти предали 18.000 потписа за смањење школарина

Представници студентске иницијативе "За смењење школарина" предали су данас 18.000 потписа студената који подржавају њихов захтев на писарницу Министарству просвете.

Они траже да школарине на свим факултетима буду смањене за 30 одсто.

Представник иницијативе Никола Арсић рекао је новинарима да су осим студената потписници петиције и њихови родитељи.

Он је рекао да је реч о рационалном захтеву и објаснио то тако што каже да по финансијским извештајима многи факултети имају суфицит, те да могу да изађу у сусрет студентима.

Он је навео да су на писарницу Министарства просвете осим петиције за смањење школарина, предали још једном захтев за састанак са министром Младеном Шарчевићем.

"Послали смо 3.000 мејлова министру просвете са захтевом за састанак. Пошто тврди да није добио, показаћемо их чим будемо имали прилику за састанак", рекао Арсић.

Кристина Милошевић нагласила је да студенти не траже милостињу, већ да је то правичан захтев.

Она је прочитала мејлове студената које свакодневно добијају, да су им родитељи остали без посла, да живе од једне плате.

EUR/RSD 117.5675
Најновије вести