Индустрија 4.0 долази у Србију

Као део SEE-IT SUMMIT-а, првог међународног догађаја у области информационих и комуникационих технологија, 8. новембра 2018. У Новом Саду, одржаће се конференција  „Дигитална трансформација индустрије у Србији“.
jirgen kapenman
Фото: Jirgen Kapenman, foto: Youtube Printscreen

Програм се реализује кроз пројекат “Развој приватног сектора у Србији”, који у оквиру Немачко-српске развојне сарадње спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, у сарадњи са Центром за дигиталну трансформацију (ЦДТ) при Привредној комори Србије и Привредном комором Аустрије (WKO). Конференцију ће пратити радионице и консултантски састанци, са посебним освртом на аутомобилску индустрију, пољопривреду, машинско инжењерство и логистику, а целокупни програм биће бесплатан, до попуњавања расположивих капацитета.Више о начинима регистрације биће објављено ускоро на ww.see-it-summit.com.

„Програм је, пре свега, намењен свима из приватног сектора, односно компанијама које планирају да иницирају сопствену дигиталну трансформацију, или су заинтересоване за консултацију у вези са израдом дигиталне мапе пута“, каже водећи саветник ГИЗ-а за пројекат развоја приватног сектора у Србији, Јирген Капенман.

„Тим Центра за дигиталну трансформацију и сертификовани консултанти за дигитализацију представиће улогу и портфолио услуга Центра, као и могућности за компаније да добију посебне пакете подршке у наредним годинама. Нарочито ће детаљно бити објашњени концепт и идеја дигиталних путоказа у којима се сумирају главна поља деловања на које би компанија требало да се фокусира у блиској будућности, у комбинацији са детаљним стратегијама за поља појединачних активности. Дакле, овај дигитални путоказ је полазна тачка консултантског процеса и позивамо сваку компанију да искористи прилику да добије један такав стратешки документ, бесплатно.“

У преподневном делу конференције, српски и немачки стручњаци презентоваће интернационалне трендове, студије случаја у Србији, као и актуелне алате и решења. У поподневном делу конференције, биће одржани консултантски састанци са стручњацима и индивидуални Б2Б сусрети. О важности процеса дигиталне трансформације који је започео и у нашој земљи говори и то да је Влада Републике Србије прогласила дигитализацију за један од развојних приоритета у наредним годинама.

„У основи, дигитална трансформација – једноставно говорећи – има два главна елемента: технички и културно-пословни. Тај други елемент је још битнији, јер ће променити начин на који људи у својој компанији и дуж вредносних ланаца, заједно с купцима, добављачима и чак конкурентима, сарађују и мењају своје пословне моделе. Дакле, ако немате људе који су вољни и отворени да се баве овом дигиталном променом, да изазову себе и све у компанији, сигурно ћете назадовати или чак пропасти. За неколико година, сви послови ће све више бити „дигитални““,објашњава Капенман.

Д. Ристић

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести