Инспекција у болницама у Петровцу на Млави и Пожаревцу

БЕОГРАД: Министарство здравља упутило је инспекцију у опште болнице у Пожаревцу и Петровцу на Млави како би се утврдило да ли је било пропуста у раду приликом порођаја Џесике Флорановић, која тврди да су лекари криви што је родила мртво дете и поставила питање зашто јој тело бебе није предато.
bolnica, tanjug
Фото: Tanjug/video, ilustracija

Иницијативу за инспекцијски надзор над Општом болницим у Пожаревцу, као и да се размотри могућност покретања прекршајног поступка, покренуло је неколико невладиних организација јер је, како кажу, болница одбила да преда тело мртворођене бебе родитељима.

Иницијативу су поднели Београдски центар за људска права, Комитет правника за људска права YUCOM и Иницијатива за економска и социјална права - А11.

Три НВО позивају се на видео-снимак, објављеном на интернету, где се види да је директор болнице родитељима рекао да се мртворођено дете третира као фетус и да ће се са телом поступити у складу са Правилником о поступању са медицинским отпадом.

"Образложење руководиоца болнице да се мртворођено дете не може предати родитељима ради сахрањивања непрофесионално је и проблематично на много нивоа, са становишта домаћих прописа, а посебно имајући у виду атмосферу страха и забринутости родитеља због случаја несталих беба у Србији", наводи се у саопштењу три НВО.

Танјуг је покушао данас да ступи у контакт са управом болнице у Пожаревцу, али нам је речено да директор није ту, а да нико други нема овлашћења да даје изјаве.

Џесика Флорановић породила се 27. децембра у Општој болници у Петровцу на Млави и родила је мртву бебу. Беба је послата у Пожаревац на обдукцију, а спорни видео снимак који кружи интернетом настао је у Пожаревачкој болници.

НВО: Родитељима мора да се дозволи преузимање мртве бебе

БЕОГРАД: Иницијативу за инспекцијски надзор над Општом болницим у Пожаревцу, како би се утврдило да ли је било пропуста у раду приликом порођаја Џесике Флорановић, која тврди да су лекари криви што је родила мртво дете, покренуло је неколико невладиних организација јер је, како кажу, болница одбила да преда тело мртворођене бебе родитељима.

Иницијативу су поднели Београдски центар за људска права, Комитет правника за људска права YUCOM и Иницијатива за економска и социјална права - А11.

Горан Сандић из Београдског центара за људска права каже да је неприхваљиво да Џесики Флорановић и Давиду Недељковић у Општој болници у Пожаревцу не дозвољавају да виде и да преузму мртворођену бебу.

Због тога су, како каже, поднели иницијативу ресорном Министарству здравља да се покрене инспекцијски надзор у тој болници.

"Позивамо надлежне органе да реагују како би се атмосфера страха и узнемирености претворила у атмосферу поверења у здравствени систем", рекао је Сандић за Танјуг.

Каже да је посебно "проблематичан" видео снимак, који кружи на друштвеним мрежама, где из управе болнице родитељима објашњавају да се мртворођено дете третира као фетус, а фетус се третира као медицински отпад.

За Сандића је неприхватљиво образложење болнице да "медицински отпад не може да има јединствени матични број грађанина, нити да се сахрани", те да родитељи због тога не могу да преузму тело бебе.

"То је двоструко проблематично, будући да Закон о метичним књигама и релевантни правилници указују на супротно, да се и мртворођеним беба може уписати име у матичне књиге на захтев родитеља", објашњава он и подсећа да Србију упозорио и Европски судо за људска права у случају Зорице Јовановић, која се жалила Стразбуру због своје нестале бебе.

Србија се обавезала тада да ће да изгради делотворан систем и механизме којим ће се сваки случај нестале бебе решити и будући предупредити.

"Овакве ситуације и недостатак системског разумевања нас уверавају у супротно", каже Сандић.

EUR/RSD 117.5400
Најновије вести