Институт за КВБ обележио 42 године постојања

– За 42 постојања у Институту смо лечили више од милион пацијената – рекао је за „Дневник” директор Института за кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Каменици професор др Александар Реџек.
d
Фото: Dnevnik.rs

– Ове наше 42 године нису неки велики јубилеј, али јесу озбиљан стаж. Много тога имамо новог, и у улагањима и у процедурама. Прошле године смо добили нову, најсавременију ангио-салу, имамо и најсавременију стерилизацију и уводимо нове здравствене технологије. Прошле године смо увели десет нових процедура и чекамо одобрење Министарства здравља за увођење још десет. Годишње урадимо 1.200 операција, од чега су десет одсто хитни пацијенти, а урадимо око 4.500 интервентних процедура, од чега је 2.500 перкутаних интервенција.

Велики број новина односи се на процедуре интервентне радиологије, а управник Клинике за кардиологију професор др Милован Петровић истакао је да је каменичка интервентна кардиологија у самом врху европске.

– Урадимо највећи број тих интервенција у Србији, а више од 1.000 интервенција су у збрињавању инфаркта миокарда – навео је др Петровић, и напоменуо да интервентни кардиолози ураде укупно годишње око 3.000 интервенција. – Усвајамо нове процедуре и развијамо програме третмана срчаних мана.

Говорећи о томе шта је урађено у претходну годину, др Реџек је истакао да су имали 7.250 хоспитализација, 2.580 пацијената у дневној болници и 56.980 амбулантних прегледа, односно укупно 66.810 пацијената.

– За протеклиу годину имали смо 3.742 хитна пријема, што значи да је половина наших пацијената из хитног пријема и да смо ми, практично, ургентни центар за кардиоваскуларне болеснике. Урадили смо 3.950 коронарографија, 2.756 перкутаних интервенција и 2.871 ЦТ коронарографију, а постављена су 323 пејсмејкера. Наши интервентни кардиолози су за калцификоване лезије осмислили бушилице којима скидају плакове – навео је др Реџек, и додао да се контрастне ехо-кардиографије раде само у тој установи.

Кардиохирурзи су урадили 1.270 операција, од којих 83 без вантелесног крвотока, а 1.186 у вантелесном крвотоку. Било је 127 хитних операција, као и 21 реоперација.

– Рађене су операције из области коронарне хирургије, валвуларне хирургије, комбиноване хирургије, дисекције аорте, хирургије аорте, механичке циркуларне потпоре. У интензивној нези имали смо 1.250 пацијената… Велики број пацијената чека на трансплантацију срца, али је проблем с малим бројем донора, те је за неке од њих решење уградња ЛВАД пумпе и то смо успешно урадили код троје пацијената – навео је, између осталог, др Реџек.

Директор Института је подсетио на то да је у току обнова Клинике за кардиологију, где ће по завршетку радова, који се очекује до краја године, бити простор за смештај 90 пацијената, а најавио је и да се, захваљујући Покрајинском секретаријату, настављају улагања и у наредној години.

– Наставићемо и усвајање нових технологија и интервенција, као што су даљи развој мини-инвазивне кардиохирургије и перкутане интервенције на аорти и великим артеријским гранама – истакао је др Реџек.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести