Институт за плућне болести добио помоћ од Фондације принцезе Катарине

Институт за плућне болести Војводине добио је од Фондације принцезе Катарине десет електричних кревета за Јединицу интензивне неге, а донација је вредна 27.500 евра.
katarina1
Фото: Dnevnik.rs

Донација је омогућена уз помоћ хуманитарне организације Пројекат Ц.У.Р.Е из Денвера, у држави Колорадо.

- Задовољство ми је што могу да доставим ову вредну помоћ реномираном Институту. Надам се да ће вам ова донација олакшати рад, као и опоравак вашим пацијентима - рекла је принцеза Катарина и додала како је породица Карађорђевић увек ту да помогне, али може да набави само оно што јој се каже да недостаје, јер она не зна које су потребе болница и здравствених установа.

Директор Института професор др Илија Андријевић истакао је да су они једна од најзначајнијих установа у здравственом систему Србије, а да су области плућних болести лидер у Србији, као и у региону.

- Прошле године имали смо 7.000 хоспитализованих пцијената, а у амбулантама је прегледано 50.000 болесника. За то није довољан само ентузијазам лекара, медицинских сестара и техничара, него је потребна и помоћ. Покрајински секретаријат за здравство нам је у последње две године дао 173 милиона динара, што је уложено у набавку опреме и инфраструктуру, и захваљујући томе подигли смо ниво лечења.  Лечимо и најтеже пацијенте, па смо ове године у сезони епидемије грипа, од јануара до марта, имали јако велики број тешких болесника. Ова донација нам је изузетно значајна, управо у лечењу најтежих болесника, а у великој мери ће олакшати и рад нашим медицинским сестрама – истакао је др Андријевић.

Покрајински секретар за здравство професор др Зоран Гојковић захвалио се принцези Катарини на донацији, као и труду и бројним хуманитарним акцијама.

Након посете Институту, принцеза Катарина посетила је Општу болницу у Сомбору, где је у пратњи градоначелнице Душанке Голубовић уручила 10 електричних кревета и осталу медицинску опрему у вредности од око 30 000 евра. Ова донација такође је омогућена уз помоћ Пројекта Ц.У.Р.Е., из Денвера. Иначе, само овог месеца принцеза Катарина је испоручила медицинску опрему у вредности од око 200.000 евра у неколико београдских болница.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести