Истраживање:  Млади би да се иселе пре свега због посла 

БЕОГРАД: Велики број младих планира да посао тражи у иностранству, чак 63 одсто, јер сумњају да ће наћи посао по завршетку школовања или раде на пословима изван своје струке, резултат је истраживања у оквиру пројекта "Глас младих" у демократским процесима, а који реализује Кровна организација младих Србије. 
Mladi Foto: Tanjug/ilustracija
Фото: Tanjug

Бобан Стојановић из те организације рекао је на прес конференцији да формална запосленост младих расте, али да постоје велики проблеми у усклађености образовног система са тржиштем рада.

"Млади не сматрају да ће брзо да се запосле након завршетка студија. Велика већина младих који су запослени не раде на позицијама за које су се школовали, незадовољни су својим образовним програмима које похађају", рекао је он.

Помоћница министра за спорт и омладину Снежана Клашња је рекла да је незапосленост један од основних изазова са којима се суочавају млади у Србији и истакла да је влада веома посвећена младима.

Она је, између осталог, навела да је кроз Фонд за младе таленте Републике Србије од 2008. године стипендирано 24.400 младих за шта је држава дала 6,7 милијарди динара.

"Тај фонд и даље ради, а на годишњем нивоу награђује више до 3.200 младих људи", прецизирала је Клашња.

Резултат истраживања је и да је поверење младих у институције изузетно ниско, да веће поверење имају у Војску Србије, цркву, полицију, Министарство омладине и спорта и Канцеларију за младе, док у централне политичке институције и политичке партије имају изузетно мало поверења, рекао је Бобан Стојановић из Кровне организације младих Србије.

"Тек свака трећа млада особа у Србији редовно гласа на изборима, више од 37 одсто никада не гласа, док понекад гласа 31 одсто", рекао је он и додао да 42 одсто младих подржава улазак Србије у ЕУ.

Демократија није облик политичког режима у којем млади желе да живе, показало је истраживање, а Стојановић каже да међу младима расте подршка лидерима и вођама.

EUR/RSD 117.5990
Најновије вести