Ивануша: Србија не сме да закасни као Европа у другом таласу

БЕОГРАД: Директор канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша изјавио је данас да је епидемија корона вируса поново букнула и да је веома важно правовремено уводити нове рестриктивне мере.
ivanusa
Фото: Youtube Printscreen

Ивануша је за РТС рекао да су у Европи тренутно Израел, Чешка, Црна Гора, Белгија, Холандија и Француска најтеже погодене пандемијом корона вируса, а да још доста земаља свакодневно достижу рекорде по броју новооболелих и уводе додатне мере.

"Нажалост, изгледа да су многе од њих закаснеле. Успавали смо се преко лета, све је изгледало јако фино и добро, а онда епидемија поново букне", рекао је Ивануша и истакао да је због тога јако важно да се нове мере уведу правовремено, како у Србији тако и у целој Европи.

"Ако не зауставимо овај талас у Европи, имаћемо на дневном нивоу око пет пута више мртвих у јануару него што их је било у априлу, а знамо како је страшно било у априлу ове године", наглашава Ивануша.

Истиче да је увек боље спречити него лечити, иако су сви већ уморни због рестриктивних мера.

"Много људи је научило и прихватило свакодневне навике које их штите од вируса - држање физичке дистанце, коришћење маски, хигијена руку и избегавање одлазака на места где се гомила људи дружи, попију нешто, опусте се и нажалост шире вирус", каже Ивануша.

Он каже да пораст броја заражених у Србији показује тренд, али да већ у овом тренутку и много више људи може бити заражено јер ће симптоме развити тек за недељу дана.

"Ако се нове мере сада не ставе на снагу, људи који су заражени би ширили вирус, тако да бисмо након две недеље имали јако тешку ситуацију", упозорава Ивануша.

Истиче да још нема колективног имунитета на корона вирус, те да је 90 одсто људи још осетљиво јер нису били заражени.

"Колективни имунитет би значио да је 60 до 70 одсто људи отпорно на вирус. Још смо јако далеко од тога", наглашава Ивануша.

Каже да "имунитет крда" јесте циљ, али само ако се постигне на безбедан нацин - вакцином.

"Све државе које су покушале да стигну до имунитета крда путем заразе, схватиле су да је цена превисока. Имају јако високу смртност, јако велике трошкове и изазове за здравствени систем. Дакле, то није пут којим треба кренути. Вакцина јесте пут, када буде доступна", закључио је Ивануша.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести