Ивануша: За очекивати су нови дневни рекорди броја оболелих

БЕОГРАД: Епидемиолошка ситуација у Србији јако озбиљна, као што је озбиљна у многим европским државама, каже директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији (СЗО) Маријан Ивануша и додаје да је Србија по броју новооболелих у последњих седам дана спада у групу 15 најпогођенијих држава у Европи.
ivanusa
Фото: Youtube Printscreen

Он је навео да уколико се посматра брзина повећања броја оболелих да је Србија на другом месту, одмах иза Естоније и да ће вероватно бити потребне додатне мере како би се ситуација стабилизовала и како би дошло до побољшања епидемиолошке ситуације.

То значи да је ситуација јако озбиљна и да се погоршава релативно брзо. Можемо очекивати да ће Србија постизати нове дневне рекорде у броју оболелих, навео је Ивануша за Танјуг и додао да се може очекивати и велико погоршање што се тиче броја умрлих у наредних неколико недеља

Каже да се надао смиривању епидемиолошке ситуације средином децембра, али да ће са оволиким бројем новозаражених то трајати дуже.

Ако су бројке оболелих велике онда смиривање ситуације траје дуже. Треба да знамо да уколико имамо 5.000 дневно новозаражених и ако 20 одсто њих заврше у болницама и на болничком лечењу остају десет дана, то значи да је потребно 10.000 болничких кревета за ковид пацијенте. Уколико четвртина заврши на интензивној нези, то значи да је потребно 2.500 кревета на интензивним негама, навео је Ивануша.

Уколико се узме у обзир смртност од само један одсто, како је рекао, то значи да ће умирати 50 људи дневно.

Све су то бројке које ће нас сустићи. Можемо очекивати велико погоршање што се тиче броја умрлих у наредних неколико недеља, навео је он..

Упитан да ли су довољне мере које су предузете и када се могу очекивати први ефекти, Ивануша је рекао да је потребно минимум недељу дана да се виде први резултати одређених мера, али да је за конкретније унапређење ситуације потребно неколико недеља.

Наводи да је у Србији на снази много мера и да оне дају одређене резултате и да би без њих данас имали више од 10.000 оболелих на дневном нивоу.

Те мере које су на снази дају одређене резултате, али пошто се ситуација још увек погоршава то је знак да оне нису довољне. Када би се сви придржавали мера, држали физичку дистанцу, користили маске, дезинфиковали руке, када би се сви оболели ставили у изолацију, када би се контакти ставили у карантин, онда би мере биле више него довољне, навео је он.

Напомиње да појединци не схватају озбиљност ситуације док се драматично не погорша и да је то један од разлога због чега су поједине државе стигле до тачке да поново "зауставе живот".

Потпино заустављање сви избегавамо, то није препорука СЗО уколико није неопходно, рекао је Ивануша.
Упитан када се може очекивати вакцина против вируса корона и када може бити доступна грађанима Србије, Ивануша је рекао да би прве дозе вакчина могле бити на располагању до краја године.

Сада је питање које ће државе обезбедити прве дозе. Знамо да је потражња глобално изузетно велика.

Свака доза вакцине која ће стићи у Србију, да ли ће то бити у децембру, јануару, фебруару, марту, биће јако битна. Прве дозе треба користити за заштиту оних најугроженијих, што су здравствени радници, јер се они брину о нашем здравља, нагласио је он.

За масовну вакцинацију, напомиње, требаће нам још стрпљења, а већа количина вакцина може очекивати средином следеће године.

Док не будемо имали колективни имунитет, који се стиче вакцинацијом, важне су нам јавноздравствене мере, закључио је он.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести