ИЗ БАТУТА УПОЗОРАВАЈУ Расте број оболелих од грипа

БЕОГРАД: Више од 68.000 пријављених случајева грипа, или пацијената са сличним симптомима, као и прве жртве овогодишњег вируса биле су разлог да се забране посете у болницама и породилиштима, а од данас су забрањене посете и у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој.
prehlada grip pixabay
Фото: pixabay.com

Ово је период године када је врхунац активности грипа и забележен у свим регионама Србије.

Епидемиолог Института за јавно здравље "Батут", проф. др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је за РТС да број оболелих расте и да је највиши у узрасној групи од нула до четири године. 

Она објашњава да се управо у том узрасту најчешће иде код лекара, па се и најчешће пријављују случајеви грипа.

Сви инстутути и заводи у Србији на дневном нивоу добијају извештаје о броју оболелих и све податке пријављују инстутуту на националном нивоу, у најкраћем могућем року.

"Подаци који се пријављују, како о укупном броју оболелих са обољењим сличним грипу, тако и о смртним исходима који се доводе у везу са овим вирусом, заиста одражавају стварну епидемилошку ситуацију у нашој земљи", напомиње Кисић Тепавчевић.

Истиче и да је важно да се не нагађа о броју смртних исхода и објашњава да их "Батут" објављује на недељном нивоу, тек када лабораторијске анализе потврде да је реч о вирусу грипа.

До сада је потврђено шест смртних случајева, а ове недеље је пријављено још случајева, казала је Кисић Тепавчевић и додала да ће нови подаци бити објављени у склопу редовних извештаја петком.

Неопходно је, каже, разликовати појам пријаве и проглашењеа епидемије.

"Пријава епидемије значи да је број оболелих изнад очекиваног за овај период године и за сада је пријављено у два округа - Пиротском и Златиборском, то значи да је број квантитативно прешао епидемијски праг, али се не предузимају никакве посебне активности", објаснила је она.

Проглашење епидемије је ванредна ситуација, која се уводи на предлог Института за јавно здравље и проглашава је само министар, али се то дешава у изузетно ретким ситуацијама.

"Ово је сезонски грип и нема назнака да је епидемијског карактера", нагласила је Кисић Тепавчевић.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести