ИЗ ЗДРАВСТВЕНИХ РАЗЛОГА Тражи да држава забрани роштиљ на угаљ

БЕОГРАД: Скупштинском Одбору за здравље и породицу стигла је представка др Ивана Николића из Београда који тражи да се законом забрани употреба роштиља на угаљ у регистрованим угоститељским објектима и да се они замене електричним или роштиљем на гас, због све чешће појаве тумора дебелог црева. 
1
Фото: pixabay.com

Посланик Милован Кривокапић, који је данас известио чланове Одбора за здравље и породицу о пристиглим представкама грађана, каже да је др Николић навео да у настанку карцинома дебелог црева велику улогу имају хетероциклични амини и полициклични ароматични угљени хидрати који се стварају искључиво приликом кориштења роштиља на угаљ.

"Радна група скупштинског Одбора за здравље и породицу је предложила да се преставка упути Министарству здравља, сектору за јавно здравље и програмску здравствену заштиту на разматрање", навео је Кривокапић.

Одбору је пристигла и анонимна преставкла запослених у Институту за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици где апелују да се уведе принудна управа у тој здравственој установи и да се спроведе хитна ванредна спољна контрола рада Института. Траже да се испита комплетан медицински рад и финансијско пословање Института последњих десет година.

"Ургенција је упућена Министарству здравља које већ спроводи ванредну проверу квалитета стручног рада у овој установи", навео је Кривокапић на данашној седници Одбора за здравље и породицу.

Државни секретар Министарства здравља проф. Берислав Векић известио је Одбор о раду Министарства у трећем и четвртом кварталу прошле године.

Он је рекао да је санитарна инспекција у трећем кварталу 2018. године контролисала 21.422 запослених да ли имају оверену санитарну књижицу и да је поднето 82 захтева прекршајном суду јер су запослени обављали делатности без обављеног обавезног здравственог прегледа, односно нису имали оверену санитарну књижицу. 

"Одељење за здравствену инспекцију обавило је 735 инспекцијских надзора, наложено 183 мере за отклањање неправилности и недостатака и донета су цетири решења забране и обуставе рада, као и четири прекршајне пријаве", нагласио је Векић.

У трећем кварталу прошле године обављено је 706 надзора у приватној пракси, наложено је 218 мера за отклањање неправилности и недостатака, и донето девет решења забране рада.

Векић је нагласио да је у последњем кварталу прошле године у међународном саобраћају контролисано 608.909 путника и да је на Аеродрому "Никола Тесла" у Београду под здравствени надзор на колеру, маларију и вирус хеморагичне грознице стављен 101 путник.

EUR/RSD 117.6067
Најновије вести