Јача сарадња Швајцарске и Србије

НОВИ САД: Швајцарска је као билатерални партнер присутна у Републици Србији од 1991. године, најпре кроз хуманитарну, а потом и донаторску подршку.
swiss pro
Фото: swisspro.org.rs

У протеклих 27 година, колико трају интензивни односи Србије и Швајцарске, ова земља нашу је подржала са око 350 милиона евра. Нова Стратегија сарадње са Србијом за период од 2018. до 2021. године представља наставак дугогодишње подршке реформским процесима Србије у процесу европских интеграција и озбиљних намера Швајцарске да настави да подржава ово партнерство новчано и на разне друге начине. Новом Стратегијом сарадње, која прати приоритете Владе Србије на националном и локалном нивоу, Влада Швајцарске наменила је у ову сврху 95 милиона евра, што је за 10 посто више у односу на претходни четворогодишњи стратешки период. У наредне четири године подршка ће бити усмерена на области добре управе, економског развоја и одрживе енергије. Део сарадње две земље засновани су и на споразуму Миграционог партнерства које је успостављено још 2009. године.

Колико је овај посао озбиљан и значајан показују и недавно додељени сертификати о финансијској подршци Владе Швајцарске од 350.000 евра, преко програма Swiss PRO, за спровођење социјално иновативних пројеката организација цивилног друштва и пружању техничке подршке локалним самоуправама, уручени представницима цивилног и јавног сектора у Нишу. У оквиру два јавна позива спроведена под слоганом “Нове идеје по мери заједнице”, одобрена је подршка за 26 организација цивилног друштва, док техничку подршку намењену локалним самоуправама за спровођење пројеката у партнерству са цивилним сектором добија 16 градова и општина у Србији.

Организацијама цивилног друштва одобрена је подршка у вредности од 10.000 до 14.000 евра да спроведу 11 пројеката који ће се бавити оснаживањем рањивих група кроз обуке, док ће се остали бавити унапређењем доступности јавних услуга за рањиве групе: осам пројеката у фокус ставља приступ социјалној заштити, четири пројекта баве се унапређењем приступа здравственим услугама, док су три усредсређена на образовање.

Подршка социјалној инклузији на локалу је један од три стуба програма Swiss PRO, поред доброг управљања и родне равноправности. Ови пројекти унапредиће животе 2.600 људи кроз тренинге, образовање и услуге социјалне заштите. Техничка подршка за 16 локалних самоуправа обухватаће развој и унапређење процеса, процедура и прописа о дефинисању јавног интереса и финансирању локалних пројеката које спроводе организације цивилног друштва. Део градова и општина током следеће фазе подршке спроводиће пројекте заједно са цивилним сектором.

О намерама Швајцарске Конфедерације да помогне Србији у приближавању Европској унији недавно је говорио и амбасадор ове земље Филип Ге, представљајући резултате на крају прве године спровођења Швајцарске Стратегије сарадње са Србијом 2018-2021

„Зашто је Србија толико важна за швајцарску спољну политику? У земљама у окружењу, Швајцарску виде као симбол стабилности, али наша сигурност зависи пре свега од стабилности прилика код наших суседа, као и од остатка Европског континента. Европа не би била Европа без Србије. Иако не делимо границе са Србијом, ми је видимо као суседа. Помажући Србији и осталим земљама у региону, на путу ка европској интеграцији, доприносимо јачању сопствене стабилности и друштвеног просперитета. Оквир наше спољне политике јесу три стуба којима чувамо мир унутар европских земаља, као и са суседима: то су брига о демократији, просперитету и солидарности. Агенда наше спољне политике је да промовишемо управо демократију, просперитет и солидарност“.


Трговинска размена још увек скромна

Трговинска размена још увек је веома скромна и износи 300 милиона швајцарских франака, односно 0,1 посто наше укупне трговинске размене, рекао је амбасадор Швајцарске Филип Ге. Како је додао, скромна је, али расте, како се Србија приближава ЕУ кроз реформе. 

Швајцарска је један од десет највећих страних улагача у Србијом са скоро једном милијардом евра и око 10.000 послова које су швајцарске компаније практично донеле у Србију, навео је Филип Ге.


Како је истакао господин Ге, међународна сарадња почела је у Србији пре 27 година, 1991, почетком распада бивше Југославије, прво као хуманитарна помоћ и помоћ избеглицама.

Данас смо један од четири највећа билатерална донатора кад је Србија у питању, и наша стратегија сарадње, од 2018 до 2021. Предвиђа улагање од око 95 милиона евра, нешто више од 20 милиона евра годишње, поручио је Филип Ге.

Иако Швајцарска, додао је, није део Европске уније, подржавамо Србију на путу чланства у ЕУ.

За то постоје два разлога: ЕУ кандидатима обезбеђује зацртани пут реформи, а то је веома важно. Други разлог зашто не-ЕУ држава помаже пријем Србије у ову заједницу је тај што је ЕУ главни вектор стабилности у последњих шездесет година, казао је Амбасадор Швајцарске.

Директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу Урсула Лојбли, говорила је о специфичностима швајцарске донаторске подршке, истичући да Швајцарска стратегија сарадње прати приоритете Владе Србије, од реформе јавне управе и дигитализације, па све до дуалног образовања.

Представљени су и резултати швајцарске подршке у области дуалног образовања, иновација, и укључивања грађана у процес доношења одлука. Најављен је и нови програм „За активно цивилно друштво”, којим ће се у 2019. години подржати веће учешће грађана у процесу доношења одлука. Циљ Швајцарске стратегије сарадње са Србијом је да до 2021. године достигне додатних око 4.000 запослених грађана, 10 милиона евра оствареног прихода, седам милиона евра извоза у ИТ сектору, побољшање услова живота за 10.000 грађана, захваљујући унапређеној енергетској ефикасности, а циљ је и унапређење пружања услуга грађанима у чак 100 јединица локалне самоуправе. Међу таквим примерима је и Скупштина Зрењанина, чији је рад дигитализован, транспарентан и свакодневно проверив, управо захваљујући пројекту Владе Швајцарске.

И. Вујанов

EUR/RSD 117.9519
Најновије вести