Јанковић: Поштовати мере, ако буде промена, обавестићемо

Члан Кризног штаба Срђа Јанковић рекао да епидемиолози и он као имунолог неће заговарати попуштање мера јер још постоји потенцијал да се епидемија распламса, да су и даље високи бројеви заражених,
Dr Srđa Janković Foto: Tanjug/video
Фото: Др Срђа Јанковић Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић изјавио је јутрос, пред сутрашњу седницу кризног штаба, да је циљ да се анализира ситуација, па ће се тек онда видети да ли је потребно нешто мењати када је реч о мерама против коронавируса.

Јанковић је за РТС рекао да епидемиолози и он као имунолог неће заговарати попуштање мера јер још постоји потенцијал да се епидемија распламса, да су и даље високи бројеви заражених, болнице се нису испразниле, а и даље је значај број преминулих на дневном нивоу.

Он је истакао да је потребно испратити ситуацију до краја.

"Имамо мере које су на снази, битно је да их поштујемо, ако буде промена, јавност ће бити обавештена", поручио је Јанковић.

Он је рекао да је свестан да су неке мере тешке за привреду, али је истакао да су људски животи најважнији, а не сме се занемарити ни економски ефекат обољевања и умирања.

"Нама је циљ као лекарима да бринемо о здрављу, што не значи да не постоји други легитимни начин размишљања", рекао је Јанковић.

Говорећи о процесу имунизације, Јанковић је истакао да је потребно да то буде што ефикасније.

Он је указао да, колико год се уздали у вакцине, спречавање контаката и маске су и даље кључ, јер болест се спречава тако што се спречава заражавање.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести