Једнако учешће маме и тате је најбољи интерес деце

Међународна трибина “Права детета и права родитеља на равноправно родитељство” одржана недавно у Новом Саду, сучелила је  искуства представника родитељских удружења из Словеније, Хрватске, БиХ, Северне Македоније и Србије о тој теми.
2
Фото: И. Павловић

Трибину је отворио председник Центра равноправног родитељства из Србије Дејан Павловић, објаснивши да је Центар настао пре девет и по година као Удружење очева, а ове године је циљеве рада усмерио ка равноправном родитељству.

- Увидевши да нема помака у остваривању права деце на оба родитеља, Центар је своје активности усмерио ка променама у систему изнутра - рекао је Павловић. - Та активност се одвија континуираним учешћем на стручним скуповима, као и све чешћим сарадничким односима са колегама, стручним радницима система социјалне заштите и њиховим већим укључивањем у ту проблематику. Један од следећих корака у суорганизацији са Амбасадом Шведске је одржавање дводневне Међународне конференције “Изазови равноправног родитељства”  крајем априла следеће године. Ту ће учествовати еминентни стручњаци из региона и света, као и представници удружења из региона, који ће сопственим примерима указати на проблеме са којима се сусрећу у остваривању права деце на равноправно родитељство и на могућа решења.

Павловић је нагласио да позитивни примери у свету показују да равноправно учешће оба родитеља у животу деце јесте од пресудног значаја за њихов живот и добробит, али и за смањење насиља у породице према деци и према партнерима.


Време за промене

На Трећем регионалном састанку одржаном након трибине, постављени су предлози за наставак заједничког деловања који ће органи управљања свих пет удружења размотрити и донети одлуку о даљем деловању. Јединство удружења и сама иницијатива, потекла из заједничког деловања удружених становника пет земаља из региона, јасан су знак одговорнима у њиховим државама да је време за промене у интересу будућих поколења.


Секретарка Хрватске удруге за равноправно родитељство Мелита Пожгај, представила је рад те организације, објаснивши да је равноправно родитељство најбољи интерес деце. Осврнула се и на Конвенцију УН- а о правима деце, према којој свако дете има право на родитељство које унапређује његову добробит.

- То подразумева равноправну улогу и мајке и оца - казала је Пожгај. - Пројекат ”Одабрали тате” наша Удруга спроводи већ другу годину у Хрватској, а он је пример позитивних активности којима се помаже родитељима. Значајно је повећан број готово свакодневног јављања дека и бака који траже помоћ да виде своје унуке и да учествују у њиховим животима. 

Председник ДООР- а из Словеније Изток Иванчић, нагласио је важност сарадње земаља у региону. У Словенији, каже, само један до два одсто очева добија родитељско право, када се оно одређује на суду. Ту драстичну дискриминацију поткрепио је информацијама из других европских земаља, у којима је заједничко родитељско право регулисано законима.

На трибини је говорио и председник Центра за равноправно родитељство из Северне Македоније Наум Рибароски, истакавши чињеницу да су закони застарели, и да је из међународних организација стигао низ препорука да се они мењају.

- Комитет УН- а за права детета директно је дао препоруку да Северна Македонија мора да промени породични закон који би требало да иде у правцу равноправног родитељства - наглашава Рибароски. - Велики успех у раду смо имали када смо у Парламенту два пута имали прилику да о томе дискутујемо на јавној дебати. Како каже, тада су предложили осам тачака за решавање тог проблема.

Представник грађанске иницијативе Равноправно родитељство Босне и Херцеговине Един Сарач из свог искуства увидео је да су теорија и пракса далеко од стварности. Једно је што говоре локални и међународни закони, конвенције, те научна и академска заједница, а друго што у пракси раде психолози, социјални радници и правници.

И. Бакмаз

Фото: И. Павловић

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести