Једнократно давање државе за свако дете 5.000 евра

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да се припремају нова решења за подстицај наталитета који ће предвиђати значајну новчану подршку за стимулацију рађања.
mama dete
Фото: pixabay.com

"Донећемо такве мере које ће финансијски подстаћи стимулацију рађања, као и повећање старосне границе за вантелесну оплодњу на 42 године и више. Све што можемо да мотивишемо људе", рекао је Вучић.

Он је рекао да је, као и да се задрже и побољшају и остала права.

Вучић је за ТВ Пинк казао да је од ресорног министра Ратка Дмитровића добио предлоге за измене закона којима ће се помоћи трудницама и породиљама, а предвидети и већи износи за децу.

Он је рекао да новцем не може да се све учини за наталитет, али да ће у мањим срединама то много значити.

Истиче да је стопа наталитета обрнуто пропорционална животном стандарду, али да без деце нема будућности.

Говорећи о лечењу деце од ретких болести у иностранству он је навео да се за здравство издваја око три милијарде евра годишње као и да је многоструко увећан износ за лечење деце.

Каже да је између 2008. и 2012. у иностранство послато 420 деце, а од 2013. до 2020. - 4567 деце, што је шест пута више и подразумева огроман новац.

Такође се издваја и за лекове за ретке болести.

Помињући случај малог Гаврила каже да је морао да интервенише, јер је обезбеђено 370.000 евра, а због процедуре је настао проблем.

"Мора да постоји свест да помогнемо и да се боримо, а не да тражимо разлог и хватамо се за формалности, као што је фактура, јер мајка није морала да зна како да је направи", рекао је Вучић.

Указао је и да је здравство напредовало у значајној мери, као и да су плате лекара и техничара, медицинских сестара у односу на 2010. годину, сада увећане више него двоструко.

Наводи да данас техничар у ковид зони има 79.000 динара плату, а медицинска сестра више него лекар специјалиста 2011. године, док лекари специјалисти данас имају и до 134.000.

"Данас издвајамо више него икада и бринемо о тој деци, а представљају нас као монструме", навео је Вучић.

Он је напоменуо и да се у Србији издваја 600 евра годишње за здравствено осигурање од просечне плате, а да се сви лече и да то много више кошта.

За то треба захвалити не само лекарима већ и држави.

Подсећа и колико се издваја за вакцине, куповину најбољих лекова за ковид, да се сви примају у болнице.

Људи то треба да знају и да поштују, рекао је.

Истиче да је Србија успешна земља и биће међу првима по стопи раста у Европи.

Најавио је и да ће то донети раст плата и пензија и да се за пензионере следеће године спрема изненађење.

Лоша вест је, каже, то што ћемо имати још веће притиске од КиМ, до Републике Српске.

"Никада велике силе нису желеле да Србија буде испред региона, а Србија је сада убедљиво прва, а разлика ће се још увећавати", поручио је Вучић додајући да сви хоце да зауздају Србију.

Добро је, каже док то иде на његов рачун и док је он громобран.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести