Јуроњуз: Србија једина у Европи где грађани бирају вакцину

Европска телевизијска мрежа Јуроњуз наводи данас да Србија предњачи у односу на Европску унију у вакцинацији грађана против коронавируса
vakcinacija
Фото: Grad Novi Sad

ЛИОН: Европска телевизијска мрежа Јуроњуз наводи данас да Србија предњачи у односу на Европску унију у вакцинацији грађана против коронавируса и истиче да је Србија једина земља у Европи у којој грађани могу слободно да изаберу коју вакцину желе да приме.

Око петине грађана Србије, тачније 1,4 милиона од седам милиона становника, примило је бар једну дозу вакцине, а око 500.000 и другу дозу, указује Јуроњуз.

Ова ТВ мрежа у тексту објављеном на свом сајту примећује да су у Србији одобрене четири вакцине против корона вируса, које су развиле компаније Фајзер и Бионтек, АстраЗенека заједно са Универзитетом у Оксфорду, кинески Синофарм и руски "Спутњик В".

Јуроњуз подсећа да последње две, кинеска и руска вакцина, још нису одобрене за употребу у Европској унији, чија би Србија желела да буде чланица, али напомиње да је став Владе Србије да вакцине не треба гледати као геополитичко, већ здравствено питање.

"Као резултат, људи могу да бирају било коју од четири вакцине. Они, такође, могу навести да немају преференције, у нади да ће се брже вакцинисати", закључује Јуроњуз.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести