Како се поступа са женама с инвалидитетом

Особе са инвалидитетом суочавају се с бројним недаћама - између осталих, незапосленошћу, сиромаштвом, друштвеном изолацијом, дискриминацијом...
д
Фото: Промо

Често смо сведоци и неприлагођеног понашања и незнањем условљеног погрешног опхођена према особама са инвалидитетом. Уз ово, на жалост, стварност казује да су неретка и насилничка понашања према особама са инвалидитетом, нарочито женама.

Управо из ових, и многих других разлога, Организаија за подршку женама с инвалидитетом “... из Круга Војводина” организовала је постављање плаката са информацијама и конкретним саветима и смерницама како се опходити према женама са инвалидитетом. Плакати, с насловом “Подсетник о поступању са женама са инвалидитетом”, постављени су у институцијама социјалне заштите, правосуђа и полиције у градовима Војводине. Исте смернице упућене су и здравственим радницима у градским и сеоским срединама. Подсетник је, у исто време, штампан и на практичним платненим торбама.

Подсетник нас, између осталог, подсећа: Немојте да одлучујете уместо жене са инвалидитетом; обраћајте се директно жени, а не њеном пратиоцу; немојте сумњати у веродоствојност изјаве жене; имајте стрпљења у посупању према жени; немојте забораити да сви, врло често имамо предрасуде и стереотипе према женама; немојте унапред претпостављати, жена најбоље зна шта може, а шта не може да уради...

Подсетници о поступању са женама са инвалидитетом постављени су у институцијама социјалне заштите, правосуђа и полиције

У поступању са женама са инвалидитетом којима је оштећен вид пожељно је омогућити коришћење Брајевог писма, или видео записа за сва важна документа; жени са оштећеним видом наглас прочитајте сва важна документа.

Гледајте жену оштећеног слуха, саветује Подсетник, када јој се обраћате она мора видети ваша уста; питајте жену оштећеног слуха да ли јој више одговара знаковни јеик, писање, или прилагођено говорење; не вичите у разговору са женама оштећеног слуха. Жени са оштећеним слухом информације пружите у писаном облику, или позовите тумача за знаковни језик.

На плакатима-подсетницима, стоји и упутсво: Избегавајте додир инвалидских колица, штапа, или других помагала, јер су то личне ствари у личном простору.

За обављање разгвора са женом са физичким инвалидитетом изаберите простор и начин у складу са могућностима жене.

Жени са интелектуалним инвалидитетом говорите у простим реченицама и полако, користите једностане речи и конкртетне појмове уместо апстрактних. Обавестите надлежни Центар за социјани рад, жене са интелектуалним инвалидитетом имају старатеља, каже се у Подсетнику о поступању према женама са инвалидитетом, који је сачинила организација “... из Круга Војводина”.

Б. Опрановић

 

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести