"Кар го" ради незаконито, али блокада Београда није решење

БЕОГРАД: Помоћник министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Саша Стојановић изјавио је да компанија "Кар го" у Србији ради незаконито али да су таксисти, који данас други дан протестују на улицама, прибегли екстремном облику протеста у главном граду и да блокада Београда није решење.
taksisti, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

"Закон о превозу путника у друмском саобраћају прошао је све инстанце - одобрила га је премијерка, усвојен је на Влади и у парламенту и потписао га је председник Републике. У пракси имамо непоштовање тог закона, дрско понашање и агресивну кампању једног удружења да закон неће поштовати и да ће радити како сами желе", изјавио је Стојановић.

Он је гостујући у јутарњем програму ТВ Прва, како се наводи у саопштењу ресорног министарства, истакао да је ово министарство предузело све у оквиру својих надлежности, да је успоставило правни оквир, али да детаљније одлуке доносе локалне самоуправе појединачно.

"Свака самоуправа зна своје потребе и у складу са тим прописује мере како би град могао да функционише. За спровођење Закона о превозу путника надлежни су град, полиција и комунална полиција, којој смо у оквиру овог закона дали додатна овлашћења, знајући да град нема довољне капацитете у инспекцијском надзору, да могу да санкционишу сваки вид нелегалног превоза", рекао је он, наводи се у саопштењу.

У свакој радној групи за израду или измену закона, каже, учествују и представници привреде али, како тврди, никада се нико испред "Кар гоа" није пријавио да учествује у раду радне групе за измену Закона о превозу путника.

"Од 2014. године ми се бавимо уређивањем превоза путника. Никада никаву иницијативу за увођење новог облика превоза нисмо добили. "Кар го" ради незаконито и нелегално обавља своју делатност, кршећи при томе не само Закон о превозу путника, већ и Закон о удружењима. Министарство је против њих поднело кривичну пријаву", рекао је Стојановић.

Он је додао да блокада града није решење и да су таскисти прибегли екстремном облику протеста, иако је Министарство саобраћаја од њих тражило да то не чине.

"Како бисмо решили овај проблем формирали смо и посебну радну групу коју чине представници надлежних институција, између осталих и МУП, Пореска управа, инспекцијски органи, Министарство државне управе и локалне самоуправе, и прописали мере које градски органи треба да примењују како би се закон успешно спроводио", рекао је Стојановић.

Таксисти и данас протестују, блокаде од 13 до 15 сати

Таксисти ће данас наставити са протестима у Београду, тако што ће се у подне најпре окупити на четири локације, одакле ће кренути ка центру Београда, а то су Обреновачки пут на Чукарици, Блок 70 на Новом Београду, код Пионира на Палилули и у Кумодрашкој на Вождовцу.

Они ће, како су најавили, у 13 сати започети протестне вожње ка центру града, које ће бити завршене око 15 сати.

Највећа и најбројнија такси удружења наводе да ће се протест одржавати и наредних дана због тога што, како кажу, надлежни не спроводи закон против "привредних друштава и удружења која незаконито, посредством апликација, обављају такси превоз".

Протестне вожње ће ићи преко прометних саобраћајница као што су Аутокоманда, Славија, Булевар Михајла Пупина, Бранков мост, Теразије, поред Београдског сајма, па у Кнеза Милоша, Немањину, Таковску...

Кретаће се у четири правца: Хала "Александар Николић" (Пионир): Чарли Чаплина - Јаше Продановића - Таковска - угао Трга Николе Пашића и Влајковићеве.

Кумодрашка (Вождовац): Булевар Пека Дапчевића - Аутокоманда - Булевар ослобођења - Трг Славија - угао Немањине и Балканске.

Блок 70 (Нови Београд): Омл. бригада - Бул. Михајла Пупина - Бранков мост - Призренска - Теразије - Трг Николе Пашића - угао Кнеза Милоша и Немањине.

Обреновачки пут (Чукарица): Обреновачки пут - Радничка - Булевар војводе Мишића - Мостарска петља - угао Кнеза Милоша и Булевара краља Александра.

Председник Савеза таксти удружења Србије Алекасндар Бјелић рекао је јуче Тањугу да се над таксистима закон у потпуности примењује док се не примењује у случајевима када га, како каже, крше они који обављају такси делатност, а немају одобрење за то.

"Захтевамо од државе да стане на пут томе", казао је Бјелић и похвалио председника Александра Вучића, премијерку Ану Брнабић и министарку саобраћаја Зорану Михајловић што је направљена законска регулатива, истичући да је то сада потребно и спровести.

Бјелић је најавио радикализацију протеста уколико надлежни органи не одреагују и то тако што ће следеће седмице уместо од 13 до 15 сати, протест одржати од 13 до 17 сати, за две седмице ће позвати породице да им се придружзе, а за три ће поделити таксисте да протестују ујутру од 7 до 10 и поподне од 13 до 17 сати. Таксисти неће протестовати викендом.

Због протеста такси удружења саобаћај је јуче био блокиран три и по сата, од 12.00 до 15.30 часова, речено је Танјугу у ГСП-у.

Такси возила су направила "чеп" на углу Кнеза Милоша и Немањине, а саобраћај је био блокиран дуж целе Немањине улице, од Славије до Балканке, док је било и заустављених трамваја у колони.

Такође, потпуно је био блокиран Трг Николе Пашића, од Влајковицеве улице до Булевара краља Александра, део Улице кнеза Милоша од Немањине ка Булевару краља Александра, Таковска од Дома Народне скупштине ка Цвијићевој, као и раскрсница Старине Новака, 27. марта и Краљице Марије.

Потпредседница владе и министарка саобраћаја Зорана Михајловић је јуче изјавила да ниједна блокада града није добра за грађане и позвала таксисте, удружења и компаније да поштују закон.

Нису грађани криви због оног што траже таксисти и удружења, истакла је Михајловић.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је јуче поводом протеста београдских таксиста изразио наду да ће ускоро бити пронађено решење што ће отклонити блокладе улица и задовољити све заинтересоване стране.

Навео је да његово министарство нема директна овлашћења за ову област, али је апеловао на све стране да се фокусирају на интерес грађана Београда.

У саопштењу које је достављено медијима Ружић је навео да је надлежност контроле такси превоза путника дефинисана Законом о превозу путника у друмском саобраћају, што је надлежност Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а за чији надзор је одговоран републички инспектор тог министарства.

EUR/RSD 117.5841
Најновије вести