Докторка запослена у КЦВ вређала студенткињу из Ирске на расној основи, из КЦВ осуђују њено понашање

Специјалиста интерне медицине др М. Ш, запослена у Клиничком центру Војводине, на расној основи је вређала студенткињу из Ирске, која студира на Медицинском факултету у Новом Саду. 
Klinicki_centar_Vojvodine-5152-A_Erski
Фото: Dnevnik.rs

Инцидент се догодио у понедељак у лифту зграде у којој, испоставило се, станују и студенткиња и докторка. Докторка је, наиме, у лифту затекла тамнопуту студенткињу и рекла јој да напусти лифт због короне.

Снимак на којем се чује да жена, која се представила као докторка, говори студенткињи Ш. О. да изађе из лифта, јер влада корона, притом јој поручујући да се "је*е", брзо се проширио друштвеним мрежама.

Како објашњава студенткиња, докторка је почела да виче на њу чим је ушла у лифт. Када јој је студенткиња из Ирске указала да нема проблем са још једном особом која се налазила у лифту, докторка је одговорила да нема, али да са Ш. О. има проблем јер је, како је рекла, "црна крава". 

На крају снимка се може да се чује Ш. О, која поручује да је читава ситуација ужасна и да не зна због чега је дошла у ову државу.

Реаговали из КЦ Војводине

Клинички центар Војводине осудио је данас понашање и начин комуникације докторке М.Ш. која ради у тој здравственој установи према тамнопутој студенткињи Медицинског факултета Ш.О.

Из КЦ Војводина напомињу да се догађај није десио у просторијама те здравствене установе, али да ће о том случају обавестити надлежну Лекарску комору, ради испитивања етичности поступања лекарке, односно њене достојности за обављање лекарске професије.

Надлежна лекарска комисија има овлашећење да лекарима, ако се утврди да за то има разлога, одузме лекарску лиценцу, односно забрани даље обављање те професије, трајно или привремено.

Огласио се Медицински факултет

Како је докторка након изречених расистичких увреда виђена како улази у зграду Медицинског факултета, испрва се мислило да је запослена и на Медицинском факултету. Међутим, то није случај.

На Медицинском факултету кажу да им се студенткиња обратила након што је доживела непријатност, те да је након тога утврђено да особа која ју је напала није запослена на факултету. 

„Након обраћања јавности, путем друштвених мрежа, студенткиње Ш. О., Медицински факултет у Новом Саду саопштава да лекарка М. Ш., која је имала вербални контакт са студенткињом, није запослена на Медицинском факулттеу у Новом Саду нити се тај догађај десио у овој установи.

Медицински факултет жели да обавести јавност да на овом факултету тренутно студира око 500 студената из више од 30 земеља из целог света и да је недопустиво да лични конфликт две особе, на било који начин, руши углед те институцијекоја је деценијама цењена у свету и има интернационални углед“, наводи се у саопштењу Факултетета које је потписала декан проф. др Снежана Бркић.

Расистичке увреде које је на рачун студенткиње изнела докторка из Новог Сада наишле су на осуду на друштвеним мрежама.

Nikola S Munja…
01.07.2020 • 19:11
... OVAKVI - NEmozemo ni u Predgradje Evropsih Vrednosti !!! SRAMOTA !!!
Misa
01.07.2020 • 20:14
Malo smo previse osetljivi na svaki pojedinacan incident. Ovaj incident, iako uzasan, nije norma naseg ponasanja. Bar se nadam da nije. Uvek ce biti i rasista i fasista i raznog sljama. Mi treba da se javno ogradimo od takvih, i u slucaju ove doktorke, ja bih joj izrekao neku kaznu da ne moze privremeno da radi, ili za stalno.
EUR/RSD 117.5668
Најновије вести