Кинески лекари: Због неодговорних увести полицијски час 24 сата

БЕОГРАД: Велики број грађана Србије не носи заштитне маске, а на улицама је превише људи, каже члан тима кинеских стручњака за борбу против корона вируса Гуо Јубјао .
Kineski lekari u Srbiji foto: Tanjug/video
Фото: Кинески лекари у Србији фото: Танјуг/видео

Он  оцењује да се многи понашају неодговорно и да држава треба да уведе полицијски час у трајању од 24 сата како би се спречило ширење епидемије.

Јубјао, начелник Одељења за пулмологију и интензивну негу Прве придружене болнице Универзитета Сун Јат-Сен, Гуо Јубјао каже да је тим кинеских лекара, осим Београда, обишао и друге градове у Србији, како би се упознали са ситуацијом на терену, приметивши да је много људи на улицама, посебно викендом, а да према његовој процени, одређени број грађана не носи маске.

‘’Нису довољно опрезни и зато сматрамо да држава треба да продужи полицијски час на 24 сата’’, каже Гуо у изјави за Танјуг путем скајпа.

Ипак, упоређујући епидемиолошку ситуацију у Србији са Италијом и Шпанијом, наводи да је наша земља на време предузела адекватне мере контроле и превенције епидемије и да то даје резултате.

‘’Иако су уведене добре мере контроле и превенције, убрзано расте број новооткривених случајева, због чега би требало продужилти полицијски час, а грађани треба да схвате да је у њиховом интересу да сарађују са владом и да треба да поштују све мере’’, каже Гуо.

Мишљења је да епидемиолошке ситуација у Србији у односу на Шпанију и Италију, које су у Европи највише погођене пандемијом корона вируса, даје више разлога за оптимизам јер су, истиче Гуо, српска влада и председник Србије од почетка активно деловали.

‘’Председник Вучић је на почетку епидемије упутио позив за помоћ и видимо да у последње време стиже значајна помоћ у Србију са разних страна. Стигло је око пет милиона маски, око 1000 респиратора, различита медицинска опрема, тако да се и по томе види колико су и председник и Влада и надлежна министарства и струцњаци из ове области напорно радили’’, напомиње Гуо.

Додаје да је једна од препорука Кине у борби против корона вируса да је важно концентрисати ресурсе, стручњаке и пацијенте у ‘’корона болницама’’ и да се на тај начин постижу бољи резултати.

‘’Видимо да се на тај начин ради у Србији. Држава је оформила свој стручни тим, сада се форимирају тимови на нивоу градова и болница, по свему што је урађено види се да је држава уложила велике напоре и да има добар приступ у решавању ове епидемиолошке ситуације’’, казао је Гуо.

Изразио је задовољство што је део тима који је кинеска влада послала у Србију истичући да су у сваком граду и институцији били спремни на сарадњу и размену искустава са кинеским стручњацима.

‘’Прихваћени су сви наши предлози, укључујући формирање привремених болница и начин лечења тешких пацијената оболелих од корона вируса, коришхење заштитне опреме за медицинске раднике…Сваки пут смо наишли на позитиван одзив колега и мере су спроводене како треба’’, навео је Гуо.

Уз ригорозне мере, епидемија у Србији под контролом за два месеца

Ако се у потпуности буду спроводиле и поштовале све уведене мере, епидемија корона вируса у Србији ће за месец или два бити под контролом, кажу кинески стручњаци у борби против Ковида 19 који бораве у нашој земљи, уз оцену да ситуација у Србији даје много више оптимизма у поређењу са Италијом и Шпанијом и Италијом јер је, како истичу, држава уложила велике напоре и показала добар приступ у превенцији и контроли епидемије.

Кинески експерти предлажу увођење ригорознијих мера, попут продужења полицијског часа на 24 сата, појачану контролу кретања грађана који долазе из иностранства и смештање свих заражених из кућне изолације у привремене пољске болнице.

Шеф делегације кинесог тима стручњака из Кине,међу којима су епидемиолог, пулмолог, психолог и специјалисти других области, који су пре две недеље дошли у Србију, Пенг Џићијанг каже да је раст броја заражених у нашој земљи резултат повећаног броја тестираних особа.

‘’Како се повећава број тестираних тако се повехава и број потврђених случајева вируса Ковид 19, а самим тим је и већи број хоспитализованих пацијената’’, каже Пенг у разговору за Танјуг путем скајпа.

Према његовим речима, да би Србија ставила епидемију под контролу потребна је јача контрола грађана који долазе из иностранства и напомиње да би они требало да буду у колективној, а не у кућној изолацији.

‘’Уколико се извор заразе не стави под контролу и ако се не буду доследније спроводиле мере карантина, епидемија може да се продужи на дужи рок’’, напомиње Пенг који је заменик директора Института за превенцију и контролу заразних болести при Центру за контролу и превенцију болести провинције Гуангдонг.

Како каже, број заражених у Србији расте, али брзина тог раста није прогресивна што, истиче Пенг, показује да мера забране кретања ипак даје ефикасне резутате.

Додаје да су у Кини примењиване строже мере забране кретање гарађана који долазе из иностранства како би се избегло стварање нових заришта.

‘’Ако се продужи трајање полицијског часа и уведу строже мере епидемиолошког надзора и контроле кретања, то ће много боље утицати на стављање епидемије под контролу’’, каже Пенг.

Сматра да пацијенти са блажим симптомима инфекције не треба да буду у кућној изолацији, већ да буду смештени у мобилне болнице како би се спречило ширење заразе на чланове њихових породица.

Анонимни
05.04.2020 • 18:43
Covid19 ,kad udje u organizam moze biti razgradjen a samo od nas zavisi dal'ce se siriti dalje...capito?
Предраг
06.04.2020 • 00:11
Врло сте нам објаснили господине анонимни и веома. Образовани сте и имате дара за комуникацију са људима. Шта вас спречава да уђете у политику и водите нас?
Сретен Ђ.
06.04.2020 • 00:17
Кинески лекари су вероватно у праву, имамо пуно неодговорних и због тога трпимо и још ћемо. Ипак, не заборавимо, убедљиво највећа неодговорност у вези са појавом овог вируса пада на Кину, кинески народ и њихов менталитет исхране егзотичним животињама! Захвалимо им се на помоћи, они нам помажу да монтирамо резервну гуму али, истина је, они су нам и пробушили оригиналну.
Neko
06.04.2020 • 01:47
Može. Ali kad nam bude dostavljena hrana,grickalice i sve ostalo sto mozemo da kupimo u prodavnici samostalno a ne ko kerovima da nam donose pastetu i parce hleba. A sto da se uvede 24 sata zbog par ljudi koji ne nose maske. Lepo doneti zakon da onaj ko ne nosi masku mora da plati novcanu kaznu od 1500 eura i zavrseno. Pa da vidimo ko ce onda biti neodgovoran. Nas narod moras po dzepu da udaris da bi se opametili
EUR/RSD 117.2933
Најновије вести