Кисић: На болничком лечењу тренутно 530 пацијената

БЕОГРАД: У последња 24 сата у Србији је регистровано 579 новозаражених вирусом корона од тестираних 8.209 особа, док је троје пацијената преминуло од ковид 19, каже епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.
darija kisic tepavcevic, Tanjug/Z. Žestić
Фото: Танјуг/З. Жестић

Тренутно је на болничком лечењу 530 пацијената, док је на респиратору су 24 пацијената због компликација ковид 19.

Од почетка епидемије тестирано је укупно 1.271.455 особе, док је умрло 786 особа.

Највише новозаражених у последња 24 сата- 286 је из Београда, што чини више од 49 одсто укупног броја заражених. После Београда највише позитивних особа је у Крагујевцу- 40, Новом Саду- 18, Шапцу- 17, Пријепољу- 16, Трстенику- 15, Ваљеву -14, Нишу- 13, Бору- 11. У осталим градовима је било мање од 10 заражених.

У последњих недељу дана од 17. октобра до 23. октобра било је 2.396 лабораторијски потврђених од чега је 1.185 са подручја Београда, затим Крагујевац- 126, Ваљево - 97, Нови Сада-76, Ниш-54, Краљево - 51, Врање-44, Пријепоље-39, Трстеник-37, Шабац-33, Александровац -32, Лозница - 29, Крушевац -26, Бор - 24, Прокупље - 23.


Излечен пацијент који је 41 дан био на респиратору

У КБЦ ''Бежанијска коса'' од ковида 19 лечи се 155 ковид пацијената од којих је шесторо на респиратору, изјавила је директорка те здравствене установе Марија Здравковић.

Она је на редовној прес конференцији Кризног штаба казала да је највећи број пацијената са средње тешком клиничком сликом и да се опорављају.

Данас је било 12 отпуста, а веома нам је драго што смо данас отпустили пацијента који је 41 дан био на респиратору, рекла је Здравковић.

Додала је да је на интензивној нези 14 пацијената, а шест на респиратору.

Пацијенти су стабилног стања, примају терапију, надамо се да ћемо их све излечити и пустити кући, рекла је Здравковић.


Потенцијалне носиоце инфекције имамо широм наше земље. Број хоспитализација је око 15 одсто од свих заражених, а болнички се збрињавају средње тешке и тешке клиничке слике, рекла је Кисић Тепавчевић.

У претходних недељу дана 85 одсто свих потврђених случајева вируса корона је у узрасној групи до 65 година.

Дневно 20 до 40 више примљених, него отпуштених из болница

У последњих 10 дана свакодневно је више пацијената примљено него што их је отпуштено из са болничког лечења и дневно се за 20 до 40 пацијената више прими него што се отпусти, изјавила је Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, од укупног броја потврђених лабораторијских случајева вируса корона, 15 одсто захтева хоспитализацију.

Кисић је поновила да је тренутно 530 пацијената хоспитализовано, а од тога се трећина налази у КБЦ "Бежанијска коса".

Она је поручила да се будно прати попуњеност здравстевних капацитета и да надлежни, каже, размишљају "неколико корака унапред".

Дневно смо сваки дан у плусу за 20 до 40 болничких кревета. Сваки дан у последњи 10 дана, више пацијената је примљено него отпуштених из болнице, рекла је Кисић.

О попуњености капацитета здравственог система посебно се води рачуна, јер је приоритет да сваки грађанин има доступну здравствену службу, и када је у питању ковид 19 и уколико има неко друго обољење, додала је Кисић Тепавчевић.

Ванредно стање у марту, тада нико у Европи није био спреман

Како је Кисић изјавила, ванредно стање у Србији због ковида је било уведено у марту, иако је тада било мање заражених у апсолутним бројевима него сада, зато што тада нико није био спреман за први талас ковида19 који се ширио Европом као цунами, и зато што у почетку није било довољно тестова и респиратора и здравствених капацитета.

На самом почетку цео свет је био изненађен овим вирусом и нико није био припремљен. Вирус се брзо ширио, а ми смо били међу последњим земљама Европе где је вирус ушао. Због тога смо могли да видимо искуства других земаља, а посебно у Италији и Шпанији, где су капацитети били премали, рекла је она на конференцији одговарајући на питање новинара зашто се сада не уводи ванредно стање као пре када имамо више позитивних.

Кисић Тепавчевић каже да је су најугроженији били најстарији и они у старачким домовима и да је приоритет државе био да се превентивно делује мерама и да се то спречи у почетку.

Први талас короне се чирио као цунами и ми смо хтели да развучемо епидемиолошку криву, додала је она.

Истиче да су у међувремену набављени тестови и респиратори, отворене су нове лабораторије и отворени нови капацитети.

Такође, Кисић Тепавчевић додаје да су се сви надали да ће становништво стећи колективни имунитет, али да је корона вирус у многим сегментима демантовао стручњаке, као и да се показало да је увођење стриктних мера у почетку било исправно.

Сада у апсолутним бројевима јесте више заражених него пре, али је у односу на укупан број позитивних мањи број хоспитализација, имамо и више капацитета него пре, за које се надам да их нећемо никад искористити, нагласила је она.


На једног зараженог, 5 до 10 особа које носе вирус, а не знају

Процењује се да у свету на једну особу код које је потврђен вирус корона, иде пет до 10 особа које у себи носе вирус, а да не знају, изјавила је заменица директота Института "Батут" др Дарија Кисић Тепавчевић.

Зато се, указала је, и пропагира примена општих превентивних мера, односно сви се морамо понашати као потенцијални носиоци инфекције.

Кисић је истакла да од почетка епидемије, информације показују да у највећем броју случајева постоје или благи облици клиничког испољавања болести или је реч о асимптоматским случајевима.

Према њеним речима, групе код којих је највећи ризик да дође до компликација, уколико се инфицирају, јесу старије особе и они с различитим хроничним обољењима и имуно-дефицијентним стањима.

Али, нико није заштићен. Све особе које немају имунитет, а дошле су у контакт са особом која има вирус, могу да се инфицирају, а ток болести је непредвидив, упозорила је Кисић.

Она је напоменула да су у највећем ризику од оболевања радно активно становништво и млађе одрасле особе, које и имају највећи интензитет контаката, са већим бројем људима, а без примене мера.

Узор треба да нам буду наши најстарији саграђани, који су свесни да су у највећем ризику и најсавесније се понашају, рекла је Кисић.

Она је додала да се и школарци савесно и одговорно понашају, јер се у школама ради о спорадичним случајевима заразе, односно није било значајнијег преношења вируса у школској средини.


На питање зашто се не објављује број заражених по градовима на дневном нивоу, она је рекла да постоје ти подаци и да ће их учинити доступним.

Сада заштићенији него што смо били у марту ове године

Мањи проценат хоспитализованих пацијената у односу на укупан број заражених вирусом корона јесте охрабрујућ и показује да смо сада заштићенији него што смо били у марту ове године, а индиректно показује и да је слабија активност вируса, изјавила је заменик директора Института "Батут".

Међутим, упозорава, то што је сада број асимптоматских случајева већи и што је на респираторима мањи број пацијената, може да се промени у сваком тренутку.

Кисић додаје да је превише рано за закључак да је активност вируса ослабљена и да ће се то установити тек кроз неки дужи временски период.

Надамо се да је тако, али не можемо да се ослањамо на колективни имунитет. Међутим, оно што је сигурно, без обзира на стечени степен колективног имунитета, да смо много заштићенији него што смо били у марту, рекла је Кисић.

Истиче да је сада од укупног броја заражених вирусом корона хоспитализовано 15 одсто пацијената.

Кисић каже да се сада хоспитализују само пацијенти са средње-тешком и тешком клиничком сликом, док они без симптома и с лакшом клиничком сликом су на кућном лечењу.

Охрабрује, додаје Кисић, то и што је на респираторима већ дужи временски период број пацијената стабилан, без обзира на вишеструки пораст броја заражених.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести