Кисић: Нису нове мере, причамо о истим стварима годину дана

БЕОГРАД: Министарка и чланица Кризног штаба др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да данас донете мере нису никакве нове мере, јер се већ годину дана инсистира на истим стрварима и то да ли је неки објекат отворен до 14 сати, 18 или 20 часова - не значи и да морамо да идемо.
Darija Kisić Tepavčević Foto: Tanjug/video
Фото: Дарија Кисић Тепавчевић Фото: Танјуг/видео

"Никада нисмо ни смели другачије да се понашамо од почетка епидмемије. Нису ово нове мере, причамо исто већ годину дана", рекла је Кисић на питање да ли се окаснило са новима мерама, јер већ недељу дана расте број заражених.

Кисић је рекла да то да ли је неки објекат званично отворен до 14 сати, 18 или 20 сати, не значи да морамо да идемо тамо, значи да имамо прилику да, ако морамо да завршимо неки посао, можемо то да учинимо.

"Ове мере треба да буду на снази до одвјављивања епидемије. Сви прижељкујемо слику из Кине, када су здравствени радници скидали маске пред камерам и ја једва чекам да др Пелемишу видим лице, али ситуација је таква", рекла је Кисић.

Како је рекла, са мерама се закаснило ако има још некога ко сумња да су ове мере ефикасне, ко још мисли да му неко нешто спречава да ради и тек тако га лимитира у нормалном животу и нормалним животним активностима.

Члан Кризног штаба др Мијомир Пелемиш рекао је да му смета што сви прстом упиру у Штаб, јер он не контролише мере.

"Зна се ко контролише спровођење мера. Ми предлажемо мере, влада их усваја и зна се ко их контролише, свако треба да ради свој посао", рекао је он.

Кисић и Пелемиш су захвалили медијима на помоћи током епидемије корона вируса.

"Забрињава што, када је почела пандемија, људи нису познавали ниједну заражену или преминулу особу, и многима се чинило да се ради о имагинарном вирусу и да су мере престрогре. Сигурна сам да сви сада знате десетине особа које су инфициране или које су изгубиле битку. Вирус је стваран и молим вас да ширимо информације колико је битно да се придржавамо мера", рекла је Кисић.

Трећина новозаражених из Београда

У Србији је у последња 24 сата регистровано 3.339 заражених особа вирусом корона, а скоро трећина заражених је из Београда - 1.003 особа.

Епидемиолог и члан Кризбног штаба Дарија Кисић Тепавчевић каже да је осим Београда, велики број заражених у Нишу - 194, Новом Саду - 139, Краљеву - 104, Крагујевацу - 101,Врању - 94, Крушевцу - 87 .

"Остали градови имају мање од 50 новозаражених, али нема дела Србије где нису потврђено нови случајеви заражених", рекла је она на конференцији за новинаре Кризног штаба.

У Србији је у последња 24 сата умрло 16 особа, што значи да је од почетка епидемије умрло 4.414 пацијената од последица ковид -19.

На болничком лечењу тренутно је 3.876 пацијената.

Кисић каже да се у установама социјалне заштите последњих недеља бележи повољнија епидемиолошка ситуација и да је тренутно заражено 144 корисника, али да већина има блажу клиничку слику.

Наводи да је у Србији до сада обављена вакцинација нешто мање од 1,4 милиона људи.

"Ревакцинисано је 507.000 грађана, а бар једну дозу је примило 886.086 људи", рекла је она.

Током викенда посебна контрола примене мера у ски центрима

Сви угоститељски објекти у Србији током викенда радиће од 6 до 14 сати, независно од тога да ли имају или немају башту, одлучено је на данашњој седници Кризног штаба, каже члан тог тела епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је навела да ће након 14 сати бити дозвољена само достава, без "шалтерских услуга" у кафицима и ресторанима.

Што се тице угоститељских објеката у ски центрима, како самосталним тако и оним у оквиру хотела, послужење хране и пића током викенда биће дозвољено само на отвореном - у баштама.

"Шалтер услуга за објекте на стазама је такоде могућа само до 14 сати. Објекти из области угоститељства доставу хране и пића могу вршити 24 часа дневно", рекла је она.

Хотели у целој земљи могу обављатти делатности служења хране и пића у својим ресторанима и кафе баровима такође до 14 цасова свим граданима.

Од 14 до 22 сата, ова услуга дозвољена је само и искључиво особама које имају уплаћен смештај у том хотелу или неком другом категоризованом смештају.

"То значи да особе које немају пријављен боравак у хотелу не могу бити услужене у хотелским кафицима и ресторанима у суботу и недељу после 14 цасова, Акценат у контролисању поштовања ове мере биће у највећим ски центрима у Србији", рекла је Кисић.

Тржни центри, продавнице непрехрамбене делатности, кладионице, коцкарнице, дечије играонице, теретане, фитнес центри, балони за фудбал и друге спортове - за дане викенда радице такође од 6 до 14 сати.

Спортски објекти који имају унапред заказана такмичења биће доступни искључиво за те намене и након 14 часова.

Објекти који задржавају своје радно време и на које се ова ограницења не односе су трговински објекти, апотеке, бензинске пумпе, ординације, стоматолошке ординације, лабораторије, позоришта, ветеринарске амбуланте.

"Козметицки и фризерски салони, салони за негу лепоте, и објекти из делатности пружања занатских услуга могу за дане викенда радити од 6 до 20 цасова", навела је Кисић.

Картица "Наш херој" - погодности за све у ковид систему

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је покренут програм подршке свима који раде или волонтирају у ковид систему, који ће се у пракси спроводити путем персонализоване картице "Наш херој".

Та картица ће омогућити свим запосленима и волонтерима у ковид систему одређене попусте приликом плаћања роба и услуга код компанија и предузетника који су партнери у том програму, појаснила је Кисић Тепавчевић на конференцији за штампу Кризног штаба.

"Тренутно имамо више од 40 компанија које су постале наши партнери на овом програму", рекла је она.

Појаснила је да ће носиоци картице имати и предност при остваривању права и добијању услуга у државним институцијама, јавним предузећима, локалним самоуправама и установама социјалне заштите.

Додала је да ће картица "Наш херој" моћи да се користе на целој територији Србије, без обзира на место пребивалишта корисника.

"Ово је мала подршка за све оне који месецима раде и волонтирају у ковид систему, мада сви знамо да би њима највећа подршка и награда била да имају што мање посла, да се постепено затварају ковид системи", рекла је Кисић Тепавчевић и додала да је највећа награда и подршка коју можемо да само свима у ковид систему да се придржавамо превентивних мера.

Програм подршке за наше хероје реализује Министарство здравља у сарадњи са Генералним секретаријатом владе, Народном банком Србије, Привредном комором Србије и јавним установама, уз подршку Програма Уједињених нација за развој.

На Кризном штабу није било речи о закључавању

Није било разговора о полицијском часу и потпуном закључавању, већ о томе да је важно поштовање свих мера, поручили су данас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић-Тепавчевић и инфектолог Мијомир Пелемиш.

Упитани, пошто су неки чланови Кризног штаба рекли да је мера за викенд само прелазна, које су најоштрије мере о којима се расправљало, да ли о полицијском часу, закључавању или нечем трећем, Кисић-Тепавчевић је казала да се Кризни штаб труди да нађе баланс између нормалног функционисања и заштите од ширења вируса. „Нисмо прицали о потпуном затварању“, подвукла је она.

Указала је да затварање до одређене сатнице, или кажњавање нема смисла ако се не поштују мере.

Нагласила је да нема толико контролора који би могли контролисати поштовање мера, и да свако од нас треба да буде сопствени контролор.

За мере које важе за викенд казала је да би била велика грешка ако би грађани нагрнули до 14 сати у тржне центре или ресторане.

Ово скраћење радног времена је једна врста опомене, подршке здравственим радницима, како би упутили сигнал да бринемо и да се налазимо у великом ризику од инфекције“, казала је Кисић-Тепавчевић истичући да се вирус преноси 24 сата.

Нагласила је да у овој борби нема различитих страна, већ да смо сви један тим, који имамо исти ризик од заражавања.

Инфектолог Пелемиш је казао да ниједног тренутка никоме у Кризном штабу није пало на памет да размишља о полицијском часу нити да затвара земљу. Само се, додаје, говорило о потреби поштовања мера.

„Шта ће нам полицијски час, када сви већ све знају, потребно да се те мере испоштују. Ако се не поштују наравно да ће бити нових мера. Али које, не знам“, подвукао је Пелемиш.

Више од 95 одсто штићеника жели да се вакцинише

Министарка за рад и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је ситуација у геронтолошким центрима стабилна и да је примећен пад обољевања, а да је то последица поштовања мера у тим центрима и вакцинације.

Одговарајући на питање новинара о ситуацији у гернтолошким центрима, Кисић је навела да постоји велика заинтересованост за вакцинацију код корисника геронтолошких центара и да она износи више од 95 одсто.

Истакла је да је до сада у геронтолошким центирма вакцинисано више од 11.000 корисника.

У геронотолошким центрима у којма су штићеници примили две дозе вакцине и да је прошло 15 дана од друге дозе имају могућност да се виђају са својом породицом, али и даље уз поштовање мера, додала је министарка.

Кисић каже да је последњих недеља примећен пад обољевања у тим центрима и додала да су они обезбеђени брзим тестовима, те да се тестирање врши сваке недеље.

Наводи да је тренутно у приватним старачким домовима и геронтолошким центрима позитивно 150 корисника.

Додала је да се вакцинација у геронтолошким центрима наставља и да је током јучерашњег и даншњег дана вакцинисано више од 1.000 корисника.

Сваку одлуку Кризни штаб доноси једногласно

На седницама Кризног штаба се дискутује, разматрају се аргументи за и против, али је свака одлука до сада донета једногласно, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.

Кисић је тако одговорила на новинарско питање који број новозаражених треба да буде на дневном нивоу да би "струка добила главну реч у односу на политику".

Она је навела да одлуке које Кризни штаб доноси нису једноставне, али да још никада нису дошли у позицију да морају да гласају о нечему, већ се све једногласно усваја.

На тврдње новинара да је заменик градоначелника Горан Весић рекао да Београд неће прихватити скраћење радног времена угоститељских објеката, инфектолог Мијомир Пелемиш се надовезао да "он не одлучује о томе".

"Ни Пелемиш, нити било ко не може да не прихвати одлуку коју је донела Влада Србије. Влада Србије на предлог Кризног штаба доноси мере и њих морамо сви да поштујемо, макар се ја и не слагао са тим", рекао је Пелемиш.

Кисић Тепавчевић је појаснила да апсолутни бројеви у епидемиологији не значе ништа, већ да је суштинско мерило попуњеност капацитета здравственог система, који проценат позитивних је од свих тестираних, од свих позитивних захтева за хоспитализацију, који проценат на интензивним негама.

Једино колективном одговорношћу можемо да успемо

Једино колективном одговорношћу можемо да се избормо са епидемијом корона вируса, поручила је данас чланица Кризног штаба, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је на конференцији у Палати Србија рекла да се већина грађана понаша одговорно и савесно, али да је борба са короном продужена због мањег броја оних се не придржавају прописаних мера.

"Испада као да стално нападамо и грдимо, али то је више из очаја јер желимо да укажемо да знамо како да се инфекција спречи, а опет то се не дешава", рекла је Кисић Тепавчевић.

Одговарајући на питање новинара зашто грађани који поштују мере морају да испаштају због тога што зимски центри нису били затворени иако се знало да ће то бити заришта короне, Кисић Тепавчевић је рекла да је тачно прописано како и под којим условима ти, угоститељски и други објекти могу да раде.

"Чим је дошло до заражавања на појединим местима, јасно је да се нису поштовале мере. Имамо велики број инспекција које то контролишу, а поготово у последње две недеље велики број и казни и санкционисања особа које су организовале таква окупљања", рекла је Кисић Тепавчевић.

Навела је да је максималан број инспектора на терену и да су у контролу поштовања прописаних мера укључени сви сектори који могу да помогну.

"Али, уколико не преузмемо улогу да смо сопствени инспектори, сопствени контролори, не можемо да успемо, сигурно", додала је Кисић Тепавчевић.

Упитана да прокоментарише како ће се ковид пасоши односити на људе који не могу да приме вакцину због алергије, а желе, одговорила је да се још увек не зна како ће ковид посоши функцинисати, али да је чињеница да поједини не могу да приме вакицну.

"Суштина је да постоје особе које не могу да приме вакцину - желе, а не могу и управо је наша улога да их нашим имунитетом заштитимо тако што се ми вакцинишемо", рекла је Кисић Тепавчевић.

Додаје да вакцинацијом не штитимо само себе, већ и људе око себе, а нарочито оне који не могу да приме вакицну.

"Вакцинацијом ослабљујемо вирус, те тако и особа која није примила вакицну ако се зарази неће се разболети или неће имати тешку форму болести", објаснила је Кисић.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести