Кисић: Одредићемо услове за обавезне маске у болницама

БЕОГРАД: Болничка средина је осетљива и када је у питању било која инфекција, те ће се у складу са тим дефинисати услови о мерама у болницама, а које подразумевају обавезно ношење маске, рекла је после седнице Кризног штаба чланица тог тела Дарија Кисић.
k
Фото: Tanjug (Jadranka Ilić)

Она је одговарајући на питања новинара рекла да они који се налазе у болници имају читав низ обољења, па та група спада у осетљив део популиције и у зависности од процене ризика доносиће се правила.

На питање који услови треба да буду испуњени како би се прогласио крај пандемије, Кисић истиче да докле год је присутан вирус, постоји ризик.

Имајући у виду да је прошло две године, сигурно у наредном периоду нас чека одређивање епидемијских прагова, као и са вирусом грипа - не нестаје већ се сели, и зна се када му је сезона. Корона јесте другачија и сигурно читаво здравствено окружење чека дефинисање прагова да ли се ради о епидемији или не, али све иде у прилог томе да ћемо морати да научимо да живимо са вирусом, очигледно то постаје реалност, објаснила је.

Додала је да је један од параметара на основу кога се одлучује о мерама које у датом треунутку важе и тај који сој је доминантан.

Када су се уводиле пропуснице био је доминантан делта сој и итекако су одиграле улогу у спречавању ширења вируса. Сада, истраживања показују да у нашој популацији нема делте већ је доминантан омикрон, али, све смо узели у разматрање, умирање је и даље значајно, односно док год једна особа умире то је јако битно за све нас, истакла је Кисић.

Када је реч о маскама, оне остају на нивоу препоруке.

Нема санкционисања уколико се не носе, али свако окупљање носи ризик и требало би да, када се налазимо у затвореном простору требало би да носимо маску, поручила је.

Кисић указује на податак да је ношење маске због короне је утицало на то да грипа готово нема.

И даље је најзначајнија мера вакцинација и у том смислу је данашња мера око четврте за пунолетне, односно треће дозе за узраст од 12 до 18 година, јако значајна. Показало се да је вакцина безбедна и да штити у великом проценту од најтежих клиничких слика, рекла је министарка.

Када је реч о посетама геронтолошким центрима, Кисић каже да је преко 95 одсто и запослених и корисника вакцинисано.

Пратили смо и пратимо из дана у дан епидемијску ситуацију у геронтолошким центрима и уколико нема ниједног оболелог у установи онда су у контролисаним условима дозвољене посете, закључује Кисић.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести