Кисић посетила дом у Суботици после анонимне пријаве

БЕОГРАД: Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић заједно са представницима Иницијативе за права особа са менталним инвалидитетом (МДРИ) обишла је Дом за децу ометену у развоју „Колевка“ у Суботици после анонимне пријаве о наводној неадекватној бризи о корисницима дома.
kisic
Фото: Tanjug

О анонимној пријави са фотографијама министарство је обавесатила МДРИ, а у њој се указује на неадекватну бригу о корисницима Дома за децу ометену у развоју „Колевка“ у Суботици, наводи се у саопштењу.

Министарство наводи и да је одмах по добијању пријаве, надлежна Покрајинска инспекција социјалне заштите, која је пре десет дана била у надзору у установи, када нису утврђене неправилности и незаконитости, извршила ванредни инспекцијски надзор.

Инспекција је установила да лице са слике актуелно није корисник на смештају у установи.

На фотографији у анонимној пријави је бивши корисник који је након једномесечног лечења у Тиршовој и више претходних хоспитализација, због урођених вишеструких болести, преминуо у марту ове године, наводи се у саопштењу.

У претходном периоду корисник је био редовно праћен од стране дечијег кардиолога, дечијег психијатра и других специјалиста медицине.

Током надзора, инспекција је утврдила да ниједан корисник нема било какву врсту повреда, како се наводило у анонимној пријави. Инспектори социјалне заштите поводом упућене представке нису утврдили ни једну неправилност из надлежности инспекције социјалне заштите.

Инспекција социјалне заштите упутиће допис здравственој инспекцији ради поступања из њихове надлежности.

Кисић је обишла Дом, а након разговора са запосленима и обиласка установе, оцењено је да је потребно да се интензивира сарадња са центрима за социјални рад ради убрзавања измештања у хранитељске породице 11-оро деце до три године старости, а које се налазе на смештају у установи.

Нови објекат је у фази радова, и њиме ће се створити капацитет за смештај који ће растеретити смештајни капацитет постојећег објекта и донеће нове садржаје за различите активности корисника - фискултурна сала, базен и сл.

Базен и фискултурна сала су грађени по савременим стандардима и у потпуности прилагођени потребама корисника. Фискултурна сала је пројектована за више садржаја и различитих активности корисника, које ће поспешити очување њихових физичких потенцијала, наводи се у саопштењу.

Базен, коме се корисници смештаја посебно радују, биће доступан и теже покретним корисницима кроз посебне механизме, тзв. „корпе“, које ће им омогућити безбедан приступ и коришћење базена.

Оцењено је да је потребно ојачати и кадровске капацитете, како би се у што већој мери обезбедио индивидуални рад са корисницима.

Министарство напомиње да у оквиру својих редовних активности инспекције социјалне заштите врше редовне инспекцијске надзоре и истовремено истиче важност свих врста пријава и указивања на потенцијалне неправилности.

У том смислу, Министарство захваљује Иницијативи за права особа са менталним инвалидитетом на прослеђеној анонимној пријави и позива све који имају било каква слична сазнања да о томе обавесте Министарство, како би се сви наводи одмах испитали и предузеле адекватне мере.

EUR/RSD 117.5662
Најновије вести